Zeman na návštěvě v Srbsku

01.04.2014
čtk

Prezident Miloš Zeman stráví v Srbsku dva dny na státní návštěvě. Zemana přijme jeho protějšek Tomislav Nikolić i srbský premiér Ivica Dačić. Český prezident také slavnostně otevře výstavu o česko-srbské vojenské spolupráci v muzeu v pevnosti Kalemegdan, které je dominantou Bělehradu.

Miloš Zeman bude se srbskými politiky jednat o podpoře evropské orientace Srbska a samozřejmě ekonomické agendě. „Připomínám, že se pan prezident během své státní návštěvy zúčastní dvou podnikatelských seminářů,“ řekl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Zeman se s Nikolićem setkal již loni v červnu v v chorvatské metropoli Záhřebu u příležitosti vstupu Chorvatska do Evropské unie. Zeman tehdy zdůraznil, že by uvítal více českých investic v Srbsku. České firmy by se například mohly podílet na srbské privatizaci, řekl tehdy.

Zeman také podpořil Bělehrad v rozhovorech o členství s EU i v dialogu s Kosovem. Srbsko se svou někdejší provincií vede rozhovory o urovnání vztahů a o vyřešení statusu srbské menšiny. Český prezident nedávno téma Kosova otevřel, když řekl, že odtržení provincie od Srbska vytvořilo precedens v osamostatňování sporných území od suverénních států.

Předpokládá se, že Srbsko bude následovat Chorvatsko do Evropské unie až za několik let. Vyjednávání Chorvatska o vstupu trvalo osm let. Srbský premiér Ivica Dačić řekl, že by chtěl rozhovory dokončit do čtyř či pěti let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek