Evropské volby: strany dostaly volební čísla

08.04.2014
čtk

Státní volební komise vylosovala čísla kandidátních listin pro jednotlivé politické strany, které se budou v květnu ucházet o poslanecká místa v Evropském parlamentu.

Jedničku získala strana SNK Evropští demokraté. ČSSD má číslo 14, kandidátní listina ANO bude mít čísto 16, KDU-ČSL byla vylosována pětka. KSČM dostala desítku, TOP 09 sedmičku, ODS 20, Úsvit 22. Fair-play – Hnutí na podporu dobrovolných hasičů obdrželo číslo 13.

Kandidovat do Evropského parlamentu může nejen občan ČR, ale i občané z jiných členských států, pokud jim alespoň v druhý den voleb bylo nejméně 21 let a nemají omezenou svéprávnost k výkonu volebního práva. Občané jiných členských států nesmí být zároveň zbaveni práva být volen ve státě, kde se narodili. Kandidující cizinci musí být v ČR přihlášeni k trvalému nebo přechodnému pobytu alespoň 45 dní před volbami.

Losování provedli Václav Henych z ministerstva vnitra a Jiří Prox z Českého statistického úřadu. Probíhalo tak, že do jedné plastové nádoby byly vloženy lístky s názvy všech 39 stran, hnutí a koalic, které ve volbách do Evropského parlamentu kandidují. V druhé plastové nádobě pak byla čísla v obálkách.

Číslo, konkrétně 15, bylo vylosováno i Československé straně socialistické, která byla z voleb vyřazeno, protože nedodržela podmínky kandidatury. Stalo se tak pro případ, že by se odvolala k Nejvyššímu správnímu soudu a ten by tomuto odvolání vyhověl.

Volby do Evropského parlamentu se konají 23. a 24. května. V pátek budou probíhat od 14.00 hod do 22.00 hod. a v sobotu budou lidé moci volit, stejně jako v případě parlamentních voleb, do 14.00 hod.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek