Začne EU vyvážet cukr?

09.04.2014
čtk

Po odstranění kvót na produkci cukru v roce 2017 se EU stane jeho čistým vývozcem. Množství vývozu ale bude záviset na cenách na unijních a světových trzích, směnných kurzech, nákladech na přepravu a konkurenci v podobě jiných typů sladidel, zaznělo podle agentury Reuters na výroční oborové konferenci v Ženevě.

Výrobní a vývozní kvóty na cukr a obilná sladidla skončí v roce 2017. Souvisí to s rozsáhlými změnami ve společné zemědělské politice (SZP), které se týkají liberalizace výroby cukru a omezení dotací největším zemědělským společnostem.

EU je v současnosti čistým dovozcem cukru. Podle obchodníka Ajaye Chaudharyho ze zemědělské společnosti Bunge by vývoz cukru z EU po roce 2017 mohl dosahovat 2,5 až pět milionů tun.

Vše závisí na cenách cukru ve světě. Podle Rolanda Cuniho ze skupiny CGB sdružující francouzské pěstitele cukrové řepybude muset stát nejméně 450 eur, aby byla jeho výroba v EU schůdná. Světové ceny cukru se přitom budou muset pohybovat na úrovni nejméně 20 amerických centů za libru cukru, tedy skoro půl kilogramu, aby podpořily jeho vývoz z EU.

Na londýnské burze ICE se v úterý surový cukr prodával za zhruba 16,93 centu za libru. Podle účastníků semináře je však na rozumnou předpověď cen cukru v roce 2017 a následujících letech ještě brzy.

Podíl cukru na trhu by podle Reuters mohlo nahlodat sladidlo izoglukóza, které se používá v potravinářském průmyslu. Spotřeba tohoto sladidla by se po odstranění současných kvót mohla zvýšit čtyřnásobně na tři miliony tun. Nejistota ale panuje nad plány na investice do výrobních kapacit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek