Premiér jednal s hejtmany o čerpání dotací z EU

30.04.2014
čtk

Premiér Bohuslav Sobotka jednal s hejtmany o čerpání dotací z evropských fondů v následujícím programovém období 2014 až 2020. Kraje mají sestavit seznam investičních priorit, řekla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Představitelé chtěli zjistit, jaká bude jejich role v nových operačních programech. Spolu s končícím programovým obdobím totiž končí i Regionální operační programy v současné podobě. Ty nahradí jediný zastřešující Integrovaný regionální operační program (IROP), který bude mít pod sebou přímo MMR.

„Hledáme pozici krajů, které chtějí vědět, jakým způsobem budou ovlivňovat čerpání peněz. Chceme, aby se zapojily do strategického plánování a řízení rozvoje v kraji tím, že budou ovlivňovat vyhlašování výzev či plánování, kdy se co vyhlásí, podotkla ministryně Jourová s tím, že kraje by se měly podílet i na tvorbě kritérií pro výběr podporovaných projektů. Zapomenout by podle šéfky resortu měli krajští představitelé na to, že by sami vybírali vítězné projekty jako doposud. „Nebudou rozhodovat o tom, kam peníze půjdou,“ představila postoj MMR Jourová.

Změna je reakcí na podvody, které přidělování dotací z evropských fondů v krajích v minulých letech provázelo. Minulý systém, kdy vedení krajů podléhaly nejen výběrové komise, ale i kontrolní orgány, opakovaně kritizovala i Evropská komise. Chyby ve výběru vítězných projektů dokonce vedly k opakovaným „pokutám“, některé regionální operační programy i pozastavila.

Kraje nově mají určit základní strategii, čemu by měly evropské peníze sloužit. Zhruba do června mají představit takzvané Regionální investiční strategie (RIS). „Pak bude otázka vyjednávání, aby se dostalo na pokrytí všech potřeb alespoň v určité míře. Ještě nás čeká velká cesta. Tady v tom jsme úplně na začátku,“ doplnila ministryně Jourová.

Právě IROP bude mít v novém programovém období nejvíce peněz, celkem 4,87 miliardy eur (131,5 miliardy korun). To představuje 22,5 procenta z celkové částky 22 miliard eur (594 miliard korun), kterou bude mít ČR v nadcházejícím programovém období k dispozici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek