1000 dětí soutěžilo s Honzíkem

20.05.2014
Euroskop

Téměř 1000 dětí ze základních škol po celé České republice se zúčastnilo soutěže „Honzíkova cesta Evropou“. Do krajských Eurocenter zaslali svoji představu o jednotlivých zemích Evropy. Přišla tak řada obrázků, keramik, plastik nebo i počítačových prezentací. S hledáním odpovědí pomáhala žákům postavička malého chlapce Honzíka, se kterým cestovali po členských zemích EU.

„Nejčastěji znázorňovali děti Velkou Británii, Francii či Itálii,“ řekla hlavní koordinátora celorepublikové soutěže Lívia Pekajová z Eurocentra Zlín. „Velmi zajímavé, a zajisté náročné, bylo znázornění Holandska, které v Ostravě vyhrálo zaslouženě první místo,“ dodala. Vítězem se stal Jakub Mrůzek ze ZŠ Šrámkova v Opavě.

V rámci jednotlivých krajů byla oceněna první tři místa věcnými cenami. Výherci získali deskové hry, knihy nebo vědomostní CD a DVD. Mimo odměny čekají na některé třídy poznávací cesty do Poslanecké sněmovny v Praze.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo přiblížit náročné téma Evropské unie hravou formou a naplnili jsme tak heslo Evropské unie – Jednotná v rozmanitosti,“ uvedla Livia Pekajová.

Vybrané práce si můžete od 12. května prohlédnout každý všední den od 10 do 18 hodin v knihovně Evropského domu (Jungmannova 24, Praha 1). Vstup na výstavu, která končí 30. června, je zdarma.

Honzíkova cesta Evropou
Jakub Mrůzek, ZŠ Šrámkova, Opava , příspěvek – keramika: „Honzík v Holandsku“

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek