Wagnerová chce zrušit 5 procentní limit do EP

26.05.2014
čtk

Senátoři v čele s někdejší ústavní soudkyní Eliškou Wagnerovou, která zastupuje Stranu zelených, připravili novelu zákona, jejímž cílem je zrušení podmínky získání pěti procent hlasů pro vstup do Evropského parlamentu a také obecních zastupitelstev. Tato vstupní hranice by měla zůstat jen u sněmovních voleb, v případě krajských voleb by měla být snížena na tři procenta. Novelu volebních zákonů předloží Senátu oficiálně ve středu, řekla Wagnerová.

Senátorka uvedla, že důvodem jejího návrhu nebyl výsledek některých stran v letošních volbách, ale že proti pětiprocentní klauzuli vystupovala už jako ústavní soudkyně. „Ve mně to zrálo už roky,“ uvedla Wagnerová. Podnětem pro předložení novely bylo pro ni únorové rozhodnutí německého ústavního soudu, který zrušil povinnost německých stran získat alespoň tři procenta voličských hlasů k dosažení míst europoslanců.

Právě díky tomuto verdiktu si senátorka slibuje, že by v parlamentu mohla mít její novela více šancí, nežli podobné předchozí návrhy, které ztroskotaly zejména na nesouhlasu zástupců velkých stran. „Snad přece jenom budou slyšet na to, když uvidí, že se to v zahraničí prostě takto váží,“ uvedla.

V případě Sněmovny chce Wagnerová prozatím zachovat stávající limit, který má zabránit rozmělnění dolní komory. Jeho úplné zrušení nepokládá za možné. „Lze se bavit o tom, jestli je odůvodněné, aby ta hranice byla pětiprocentní, nebo by bylo namístě ji eventuálně poněkud snížit,“ dodala. Pro novelu získala podpisy desítky senátorů z klubu lidovců a nezávislých a z klubu STAN, oslovit chce i občanské demokraty.

Na verdikt německého ústavního soudu se odvolává také Česká pirátská strana, která hodlá napadnout výsledek evropských voleb u Ústavního soudu a také chce zrušit hranici pěti procent k získání mandátu v Evropském parlamentu. Piráti získali v eurovolbách 4,78 procenta hlasů a zastoupení v Evropském parlamennu jim tak uniklo jen těsně. Předseda strany Ivan Bartoš s poukazem na 21 českých mandátů v Evropském parlamentu upozornil, že podpora jeho strany ve volbách překročila jednu jednadvacetinu hlasů a jeden mandát by tak měla získat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek