V Paříži se poradí levicové vlády včetně české o nové komisi EU

20.06.2014
čtk

Socialistický francouzský prezident François Hollande bude v sobotu v Paříži jednat s českým premiér Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a levicovými šéfy vlád Rakouska, Slovenska, Belgie, Dánska, Itálie a Rumunska o prioritách příští Evropské komise. Informovala o tom agentura AFP.

Neformální schůzky svolané socialistickým prezidentem se zúčastní i německý vicekancléř a šéf sociálnědemokratické strany Sigmar Gabriel a bývalý předseda Evropského parlamentu a současný šéf socialistické skupiny v europarlamentu Martin Schulz.

Sobotka ve čtvrtek informoval stálého předsedu Evropské rady Hermana Van Rompuye, že Česko chce rychlou dohodu Evropské unie na novém šéfovi Evropské komise, nejlépe koncem příštího týdne. ČR je přitom podle premiéra připravena podpořit kandidáta evropských lidovců a lucemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera.

Sobotka i další evropští sociální demokraté před volbami do Evropského parlamentu podporovali německého socialistu Martina Schulze na šéfa komise. V evropských volbách skončili socialisté ale druzí za lidovci.

V asi 20 minutovém telefonickém hovoru Sobotka Rompuyovi také sdělil, že Česko za důležité priority příští Evropské komise považuje stabilizaci evropské ekonomiky, podporu hospodářského růstu, udržení konkurenceschopnosti a zajištění energetické bezpečnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek