Dohoda o partnerství mezi ČR a EU je téměř dojednána

07.07.2014
ČTK

Tento čtvrtek by v Praze mělo dojít k závěrečným jednáním o Dohodě o partnerství, řekl ČTK náměstek ministryně pro místní rozvoj Daniel Braun. Tato dohoda bude podkladovým dokumentem pro udělování evropských dotací do ČR v novém dotačním období, tedy v letech 2014-2020.

„Teď je potřeba dopracovat některé obecnější aspekty dokumentu, jako je analýza potřeb, regionální rozměr, či určit, která z priorit je podstatnější než jiná,“ sdělila ČTK Shirin Wheelerová, mluvčí eurokomisaře pro regionální politiku Johannese Hahna. Peníze z nových operačních programů by měly v ČR jít zejména na regionální rozvoj a snižování nezaměstnanosti. Mezi české priority dále patří zvyšování energetické účinnosti, infrastruktura, výzkum a vývoj, a také ochrana životního prostředí. Braunův tým dohodl např. cílené financování Integrovaného záchranného systému nebo možnost posílat peníze z evropských dotací na silnice druhých a třetích tříd.

Finální verze Dohody o partnerství se podpisu pravděpodobně dočká během prázdninových měsíců, nebo v září.“V případě české dohody nejsou nějaké zvláštní těžkosti. Je shoda na základní orientaci, jak investice využívat,“, dodala pro ČTK Wheelerová. Česká strana dokument připravovala cca tři roky, EU se poté k této verzi vyjádřila, a poslala ji zpět do ČR. Po závěrečných jednáních ČR zřejmě předloží upravenou verzi této dohody.

V období 2014-2020 může ČR z různých evropských fondů dosáhnout až na 22 miliard eur, což je cca 594 miliard korun. Částka je nižší než v období předcházejícím.“Zkušenosti ze končícího období nám sloužily jako poučení a zásadní vstup do příprav dohody a souvisejících pravidel,“ sdělil Braun pro ČTK.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek