Kauza bývalého eurokomisaře Dalliho se dostala před Soudní dvůr EU

07.07.2014
Euroskop

Soudní dvůr EU dnes bude projednávat kauzu bývalého eurokomisaře pro zdraví a spotřebitele Johna Dalliho, který byl obviněn z korupce. V roce 2012 evropský protikorupční úřad OLAF oznámil, že Dalli mohl být zapojen do korupční kauzy svého asistenta. Dalli poté na svou funkci rezignoval.

Asistent bývalého eurokomisaře Dalliho měl údajně za finanční obnos výrobcům tabáku slibovat, že přes kontakty na Dalliho ovlivní připravovanou legislativu v jejich prospěch. Soud v Dalliho kauze předvolal mj. i bývalého předsedu Evropské komise José Manuela Barrosa, vysoké představitele působící v EU i bývalého Dalliho mluvčího.

Bývalý eurokomisař obvinění z toho, že chtěl zmírnit znění Směrnice o tabákových výrobcích, odmítá. Navíc volá po anulaci Barrosova tehdejšího požadavku na to, aby odstoupil. Dalli by za to rád získal symbolické odškodnění ve výši jednoho eura. Expředseda Evropské komise měl po Dallim údajně chtít rezignaci, protože tehdejšího komisaře podezíral z kontaktů s tabákovou firmou Swedish Match. Barrosovi zástupci odmítají, že by expředseda Komise po Dallim odchod z funkce chtěl, píše EU Observer.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek