Italský recept. Integrace trhu, reformy a investice

09.07.2014
čtk

Lepší integrace trhu, podpora veřejných i soukromých investic a strukturální reformy jsou tři pilíře podpory evropského ekonomického růstu. Řekl to italský ministr financí Pier Carlo Padoan po jednání se svými evropskými kolegy. Italové se v polovině roku ujali předsednictví EU a podpora hospodářství je jednou z priorit jejich předsednictví.

„Začali jsme s diskusí, jak dostat hospodářský růst a tvorbu do centra pozornosti,“ podotkl italský ministr. Debatu s kolegy označil za rozsáhlou, bohatou a konstruktivní. V příštích měsících se prý soustředí přímo na konkrétní opatření, která mohou být v tomto směru přijata.

Padoan připomněl, že také závěry summitu EU zdůrazňují potřebu využít pružnost zabudovanou ve stávajících rozpočtových pravidlech unie o míře zadlužení a výši schodku. Také italský ministr tak odmítl možnost rozvolnění takzvaného Paktu stability a růstu.

Podle náměstka českého ministra financí Martina Prose zazněly například připomínky, že by bylo vhodné podpořit soukromé investice. „Diskuse byla trochu živější, to přiznávám,“ poznamenal. Praha podle něj zastává konzervativnější přístup s tím, že stávající pravidla paktu stability poskytují vše potřebné pro podporu hospodářského růstu členských zemí EU.

Místopředseda Evropské komise a komisař pro dopravu Siim Kallas, nyní odpovědný také za hospodářskou politiku, zdůraznil potřebu strukturálních reforem při současném držení rozpočtové disciplíny a snižování vysoké míry zadlužení. „Těmto třem imperativům se není možné vyhnout a nejsou v rozporu,“ míní.

Odmítl, že by například některé investice mohlo být možné nezapočítávat do výše schodku. „Co dělat se schodkem, to je jiná věc, ale výdaje nemohou být vyloučeny z jeho výpočtu. To je zásadní věc,“ prohlásil eurokomisař. Možnost nezapočítávat některé investice – třeba do digitální infrastruktury – do výše schodku, byly mezi nápady, které někteří politici v minulých týdnech zmiňovali v souvislosti se snahou podpořit evropský růst.

Tři pilíře – tedy více integrace, více investic a více strukturálních reforem – jsou podle Padoana provázané. „Když chcete vidět vyšší investice, musíte zajistit přátelštější investiční prostředí. A tak potřebujete reformy, které odstraní překážky, zjednoduší administrativu, právní řád,“ připomněl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek