Vláda schválila návrh dohody s EU o fondech

21.07.2014
čtk

Vláda v pondělí schválila finální verzi dohody o partnerství s EU, která je potřebná k čerpání evropských peněz. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka.

Evropská komise v červnu poslala Česku dopis s 88 připomínkami k navrhovanému využití evropských dotací. Nelíbilo se jí například financování začleňování Romů do společnosti, problémem byla i absence služebního zákona. Podle premiéra byly připomínky vypořádány.

„Ministerstvo pro místní rozvoj dohodu neprodleně odešle Evropské komisi a budeme očekávat její schválení. Máme důvod se domnívat, že by mohla být schválena během srpna, což otevře cestu k intenzivnímu vyjednávání s EK o operačních programech,“ uvedl premiér. Dále zopakoval, že vláda chce dojednat dohodu i podmínky čerpání peněz v rámci programů ještě s touto Evropskou komisí, tedy do listopadu.

Česko má v začínajícím programovém období 2014 až 2020 k dispozici zhruba 600 miliard korun. Nejvíce z toho půjde na rozvoj regionů, dopravní infrastruktury a právě na podporu podnikání. Vláda na předchozích zasedáních již schválila všech devět operačních programů pro nové období.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek