Zemím EU vypršela lhůta na nominaci komisařů, žen je stále málo

02.08.2014
čtk

Členským zemím Evropské unie ve čtvrtek vypršela lhůta, během níž měly Bruselu oznámit své oficiální kandidáty na posty budoucích eurokomisařů. Jména dosud oznámených kandidátů ale vzbuzují obavy, že formování nové unijní exekutivy může nabrat zpoždění. Hlavním důvodem je fakt, že mezi adepty na vedoucí místa v EK je navzdory přání jejího šéfa Jeana-Claudea Junckera stále velmi málo žen a výrazně to nezmění ani další potvrzení kandidáti: Itálie sice chce vyslat do Bruselu nynější šéfku diplomacie Federiku Mogheriniovou, Portugalsko se ale rozhodlo pro státního tajemníka Carlose Moedase.

Juncker předem oznámil, že chce, aby alespoň třetinu z jeho 28členné komise tvořily ženy. Jednotlivé státy mu ale zatím nevycházejí příliš vstříc, protože mezi oficiálně nominovanými jsou zatím pouze tři ženy – za Česko ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, za Švédsko dosavadní eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová a za Itálii ministryně zahraničí Mogheriniová, která bude usilovat o post šéfky unijní diplomacie.

V dosluhující Barrosově komisi je nyní devět žen a slabé ženské zastoupení může být překážkou i pro Evropský parlament, který musí složení nové EK schválit. Juncker ale má ještě měsíc na to, aby rozhodl, jaká místa jednotliví kandidáti obsadí, protože teprve na summitu 30. srpna se bude rozhodovat o tom, kdo nahradí Catherine Ashtonovou ve funkci šéfa diplomacie. Teprve od jména jejího nástupce či nástupkyně se odvine obsazení dalších postů.

O funkci po Ashtonové se už ucházejí dvě země – Polsko nominovalo svého ministra zahraničí Radoslawa Sikorského a Itálie ministryni Mogheriniovou. O té se jednalo už na summitu v polovině července, ale proti její kandidatuře se tehdy postavily východoevropské země, kterým se vzhledem ke konfliktu na Ukrajině nelíbí její údajně nedostatečně kritický postoj k Rusku.

Podle serveru EUObserver bude mít Juncker velmi nelehkou úlohu nejen kvůli nedostatku ženských kandidátek do komise, ale i kvůli tomu, že země svedou souboj o několik velmi žádaných a vlivných portfolií jako jsou doprava, energetika, průmysl nebo hospodářská soutěž. Řada států přitom do Bruselu vysílá politické „těžké váhy“ včetně bývalých premiérů, což je případ Estonska, Finska a Lotyšska.

Z 28 zemí zatím čtyři svého favorita do Evropské komise ještě neoznámily – jde o Nizozemsko, Belgii, Bulharsko a Dánsko. Slovinsko Junckerovi nabídlo hned tři možné adepty včetně dosluhující premiérky Alenky Bratušekové.

Neoficiální seznam kandidátů do Evropské komise:

Belgie – zatím nerozhodla, možná europoslankyně Marianne Thyssenová či dosavadní komisař pro obchod Karel De Gucht
Británie – bývalý předseda Sněmovny lordů Jonathan Hill
Bulharsko – možná dosavadní komisařka Kristalina Georgievová; v zemi ale padla vláda, čeká se na rozhodnutí nového kabinetu
Česká republika – ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová
Dánsko – kandidáta zatím neoznámilo
Estonsko – bývalý premiér Andrus Ansip
Finsko – dosavadní komisař pro hospodářské a měnové záležitosti a euro Jyrki Katainen
Francie – exministr financí Pierre Moscovici
Chorvatsko – dosavadní komisař pro ochranu spotřebitele Neven Mimica
Irsko – exministr životního prostředí Phil Hogan
Itálie – ministryně zahraničních věcí Federica Mogheriniová
Kypr – bývalý mluvčí vlády Christos Stylianidis
Litva – exministr zdravotnictví Vytenis Andriukaitis
Lotyšsko – bývalý premiér Valdis Dombrovskis
Lucembursko – expremiér Jean-Claude Juncker, předseda nové EK
Maďarsko – ministr zahraničních věcí a obchodu Tibor Navracsics
Malta – exministr pro cestovní ruch Karmelu Vella
Německo – dosavadní komisař pro energetiku Günther Oettinger
Nizozemsko – zatím kandidáta nenominovalo; možná ministr financí Jeroen Dijsselbloem či ministr zahraničí Frans Timmermans
Polsko – ministr zahraničí Radoslaw Sikorski
Portugalsko – státní tajemník Carlos Moedas
Rakousko – dosavadní komisař pro regionální politiku Johannes Hahn
Rumunsko – dosavadní komisař pro zemědělství Dacian Ciolos
Řecko – ministr obrany Dimitris Avramopulos
Slovensko – dosavadní komisař pro institucionální vztahy a administrativu Maroš Šefčovič
Slovinsko – 3 kandidáti: končící premiérka Alenka Bratuseková, končící ministr zahraničí Karl Erjavec a europoslankyně Tanja Fajonová
Španělsko – exministr zemědělství Miguel Arias Cañete
Švédsko – dosavadní komisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek