Česko uplatní připomínky ke zpřísnění sankcí vůči Rusku

04.09.2014
čtk

Vláda ve středu schválila mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby dále jednal o připravovaném zpřísnění evropských sankcí vůči Rusku, a některá navrhovaná opatření odmítl. Česko uplatní připomínky zejména ohledně takzvaného zboží dvojího užití, tedy výrobků použitelných v civilním i vojenském sektoru. Cílem dalších jednání má být podle předsedy vlády ochrana strojírenského exportu. Licenční správa ministerstva průmyslu a obchodu letos zatím vydala povolení vyvézt zboží dvojího užití do Ruska v objemu 1,7 miliardy korun. Do konce srpna šlo celkem o 156 položek.

Hlasování kabinetu se zdržela dvojice lidoveckých členů Pavel Bělobrádek a Daniel Herman, kteří také neúspěšně navrhovali do usnesení doplnit odsouzení ruské agrese. Z podnětu TOP 09 a ODS se pak příští středu uskuteční sněmovní schůze, která se bude postojem vlády k restrikcím zabývat. Premiérův postoj je podle TOP 09 a ODS nepřijatelný a Česko poškozuje.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) však tvrdí, že Sobotka dostal mandát vyjednávat tak, aby ČR i nadále zůstala součástí hlavního proudu EU. Zároveň ale nemají být poškozeny ekonomické zájmy. Mládek již před jednáním kabinetu uvedl, že omezení vývozu například obráběcích strojů pro civilní účely považuje za naprosto nesmyslné. V tomto ho podpořil i ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který je naopak pro zavedení sankcí, jež se mohou dotknout pořádání sportovních akcí.

Evropská komise připravila konkrétní paragrafované znění návrhu, ke kterém vyjednávači uplatní připomínky během čtvrtku a pátku. Premiér ale neuvedl, zda je Česko připraveno sankce vetovat, pokud unijní země nepřistoupí na jeho požadavky.

Také Svaz průmyslu a dopravy se obává negativních dopadů sankcí na strojírenství, zejména na výrobu obráběcích a tvářecích strojů. Podle Svazu strojírenské technologie, sdružujícího drtivou většinu výrobců obráběcích a tvářecích strojů v ČR, dodávky pro zákazníky v Rusku přesahují ročně pět miliard korun, což je zhruba 30 procent celkových tržeb celého oboru. Podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka „je chvályhodné, že vláda se snaží udržovat rozbíhající se ekonomiku, ale zároveň tento postoj vrhá jakýsi stín na soudržnost a jednotný postoj EU“.

Návrh Evropské komise na zavedení nových sankcí vůči Rusku obsahuje zpřísnění dosavadních opatření v oblastech přístupu na kapitálové trhy, dodávek technologií pro těžbu ropy nebo právě exportu zboží dvojího užití. Ohledně dodávky zbraní nový návrh jen upravuje již platné sankce, aby byly právně v pořádku. Opět by se také měl rozšířit seznam lidí, kterým bude zmrazen majetek a zakázán vstup do EU, a to například o osoby z nového vedení separatistických Doněcké lidové a Luhanské lidové republiky, z ruského parlamentu nebo armády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek