Čech Luboš Vozdecký je mezi nejlepšími mladými vědci Evropy

24.09.2014
čtk

Devatenáctiletý český student Luboš Vozdecký získal první cenu v rámci Soutěže Evropské unie pro mladé vědce (EUCYS). Ocenění vybojoval v mezinárodní konkurenci více než stovky vědců ve věku od 14 do 20 let. Kromě toho, že se muže řadit k nejlepším mladým vědcům Evropy, obdržel také finanční odměnu ve výši 7000 eur (zhruba 193.000 korun).

Vozdecký se o první cenu dělí společně s portugalskými kolegy. Druhé místo získaly projekty mladých vědců z Irska, Bulharska a Slovinska.

Fyzikální výzkum oceněného českého studenta se zaměřil na experiment v oblasti valivého tření. Pokus zahrnuje měření deformace podložky, jeho cílem je potvrdit či vyvrátit stávající teorie valivého tření a představit teorii, která by popsala jeho původ.

„Kvalita soutěžních vstupů mě nadále ohromuje… Výzkum a inovace vznikají díky různorodosti nápadů, takže musíme mladým lidem dopřát volnost, aby přicházeli s vlastními nápady a tvořili,“ uvedla eurokomisařka pro výzkum Máire Geogheganová-Quinnová.

Letošní ročník soutěže EUCYS hostila Varšavská univerzita, mezinárodní odborná porota posuzovala 77 projektů z 36 zemí, zapojily se tak i nečlenské státy EU. Předložené výzkumné projekty zahrnovaly široké spektrum oblastí, a to biologii, fyziku, chemii, počítačové technologie, sociální vědy, životní prostřední nebo matematiku.

EUCYS se koná od roku 1989, loňské kolo hostila Praha. Cílem soutěže je podpořit spolupráci a výměnu poznatků mezi mladými vědci, kteří mají zároveň příležitost získat kontakty na přední evropské badatele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek