SOCR: Potraviny v ČR jsou 6. nejlevnější z EU

26.09.2014
čtk

V Česku jsou šesté nejlevnější potraviny z 28 členských států Evropské unie (EU). S odvoláním na čísla statistického úřadu Eurostat to ve čtvrtek uvedl Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) ČR. Maloobchodní marže v tuzemsku jsou podle svazu rozhodně nižší než v silnějších ekonomikách. Obchodníci tak reagují na tvrzení Potravinářské komory, která v tomto týdnu uvedla, že supermarkety prodávají v ČR potraviny se stále vyššími přirážkami a mají vyšší marže než na Západě.

Podle údajů Eurostatu byla cena potravin a nealkoholických nápojů v ČR loni na 84 procentech průměru celé EU. Levněji bylo z tohoto pohledu pouze v Maďarsku, Litvě, Rumunsku, Bulharsku a Polsku, kde jsou potraviny nejlevnější z celé EU. Naopak nejdražší potraviny mělo Dánsko před Švédskem, Finskem a Rakouskem.

Životní úroveň v České republice však stále výrazně zaostává za západní Evropou a podle již dříve uvedených údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni ve srovnání s původními 15 zeměmi eurozóny dále klesla. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly totiž klesl na 74,1 procenta průměru zemí eurozóny. Předtím byl tři roky na 75 procentech.

„Vzhledem k vysoké konkurenci na českém trhu jsou jednotlivé firmy nuceny v maximální míře optimalizovat náklady na distribuci a prodej, aby mohly na trhu uspět,“ uvedla prezidentka svazu Marta Nováková. Marže řetězců v Česku jsou proto podle ní rozhodně nižší než v jiných vyspělých zemích s vyšší kupní sílou. Podobně jako potravináři, kteří před několika dny uvedli opak, ani obchodníci svá srovnání marží se západní Evropou nepodložili konkrétními čísly.

Podle úterního vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) stát s problémem marží v maloobchodě s potravinami příliš dělat nemůže. Zájmy a argumenty jednotlivých stran trhu bývají podle něho navíc značně protichůdné. Pro řešení dlouhodobých sporů mezi jednotlivými subjekty vytvoří proto speciální skupinu, ve které se budou pravidelně scházet zástupci zemědělců, obchodníků i výrobců s představiteli ministerstva.

Spory mezi obchodníky a potravináři jsou dlouhodobé. Výrobci vyčítají odběratelům, že zneužívají své postavení na trhu, vybírají od nich různé neetické poplatky a tlačí je nesmyslnými cenovými požadavky ke snižování kvality výrobků. Vztahy mezi oběma stranami upravuje zákon o významné tržní cíle, který má být dále zpřísněn, což se obchodníkům nelíbí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek