Analytici: Junckerův investiční fond ekonomice EU pomůže

27.11.2014
čtk

Vytvoření fondu na podporu infrastrukturních investic, který plánuje Evropská komise, evropské ekonomice pomůže, shodli se analytici oslovení ČTK. Pro českou ekonomiku by podle nich znamenal spíše jen zprostředkovaný výnos v podobě nastartování evropského hospodářství.

Evropská komise chce vytvořením nového fondu s kapitálem 21 miliard eur (579 miliard Kč) během následujících tří let podpořit investice, které by podle jejího odhadu měly být až 315 miliard eur (8,7 bilionu Kč). Plán evropským poslancům ve Štrasburku ve středu představil šéf EK Jean-Claude Juncker. Peníze ve fondu mají sloužit jako záruky pro soukromé investory, kteří by tak s pomocí EU mohli začít financovat velké strategické projekty například v energetice či mezinárodní dopravě.

Sobíšek: Investoři z ČR na finance nejspíš nedosáhnou

„Evropa akutně potřebuje nový růstový impulz pro svou ekonomiku. Investice do infrastruktury vidím jako jeho rozumné směřování,“ řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Do jaké míry se podaří investice uskutečnit, je podle něj v tuto chvíli nejasné, a to nejen kvůli otazníkům kolem financování. Za důležitější než celkovou investovanou částku považuje to, aby se proces nastartoval dostatečně rychle. Sobíška by ale překvapilo, kdyby si na nové peníze sáhli také investoři z Česka, kde příprava projektů dopravní infrastruktury trvá neskutečně dlouho.

„Pro Česko je to odvážný, ale přínosný projekt: přínosný, protože jsou to investice, které přinesou hospodářský růst a nová pracovní místa; odvážný, protože Česko má problémy najít životaschopné projekty i pro kohezní prostředky, kde se nepožaduje žádný zisk,“ uvedl europoslanec Pavel Svoboda z frakce EPP.

„Cokoli, co pomůže eurozóně, respektive celé EU, se pozitivně promítne do vývoje české ekonomiky vzhledem k vysokému podílu exportu směřujícího na ostatní evropské trhy,“ doplnil hlavní nalytik Deloitte David Marek.

Marek: Komise je v odhadech odvážná

Myšlenka znásobit peníze z EU fondů zapojením soukromého kapitálu je podle něj užitečná a mohla by nasměrovat do investic více peněz než dnes. Na druhou stranu odhady Evropské komise jsou prý poměrně odvážné. V okamžiku, kdy řada zemí nemá příliš prostoru pro vlastní rozpočtovou expanzi kvůli vysokým dluhům, je idea rozpočtového stimulu na celounijní úrovni přínosná a mohla by doplnit úsilí Evropské centrální banky o podporu hospodářského růstu, dodal.

O investičním balíku v objemu 300 miliard eur mluvil Juncker opakovaně a zásadní investice patřily k nejčastěji zmiňovaným slibům nové komise. O konkrétních podrobnostech se ale dlouho nic nevědělo. Nyní je jasné, že komise plánuje založit nový Evropský fond pro strategické investice (EFSI), do nějž by mělo přitéct 16 miliard eur unijních prostředků a pět miliard eur od Evropské investiční banky (EIB).

Zahradil: Je to pumpování veřejných peněz

Velmi kritičtí jsou k investičnímu plánu europoslanci z frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR). „Místo skutečného řešení problému přichází Juncker s typicky levicovým řešením – napumpovat do ekonomiky veřejné peníze. Přesně v tom jeho plán spočívá, i když se skrývá za jakési záruky rizik,“ uvedl český zástupce v této frakci Jan Zahradil.

Peníze by mohly být dostupné někdy během první poloviny roku 2015. Prioritu by při jejich získávání měly mít projekty týkající se mezinárodní dopravy, energetiky a datových sítí. EK odhaduje, že investiční plán by v příštích třech letech mohl vytvořit milion až 1,3 milionu nových pracovních míst.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek