Řecko: další argument v předvolební kampani

14.01.2015
čtk

Nová řecká vláda nebude mít čas, aby uzavřela věřitelskou prověrku v rámci dohody o mezinárodní finanční pomoci. Řecký ministr financí Gikas Charduvelis prohlásil, že hrozí možnost, aby Řecko vracelo nevyčerpané peníze určené pro pomoc bankám.

Řeky za necelé dva týdny čekají předčasně parlamentní volby, v nichž je favoritem opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA). Ta vystupuje proti podmínkám programu zahraniční pomoci a chce žádat Evropskou unii o podstatné odpuštění části řeckého dluhu.

11,4 miliardy eur ve vzduchu?

„Vláda, která vzejde z voleb, bude muset dokončit poslední prověrku ekonomického programu do konce února,“ řekl ministr podle agentury Reuters. „To je krátká doba a zřejmě se tato jednání budou muset prodloužit,“ dodal.

Upozornil přitom, že pokud Atény neuzavřou poslední jednání o záchranném programu v „přijatelném“ čase, Řecko bude muset vrátit 11,4 miliardy eur, které zůstaly řeckému fondu finanční stability a jsou určeny pro pomoc komerčním bankám.

Ztráta přístupu k levným penězům ECB

Charduvelis uvedl, že bez včasného dokončení záchranného programu ztratí řecké banky také přístup k levnému financováni od Evropské centrální banky (ECB). Navíc pro ně bude takřka nemožné těžit z kroků, které ECB plánuje v rámci uvolňování měnové politiky, to znamená z nákupů různých typů dluhopisů, včetně státních.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Výměnou musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a zvyšovat daně.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek