Nedělní volby v Řecku: SYRIZA zvyšuje náskok

20.01.2015
čtk

Řecká levicová opoziční strana SYRIZA zvýšila necelý týden před volbami svůj náskok před vládnoucími konzervativci. Vyplývá to z výsledků dvou posledních průzkumů. Jeden dává levici více než šestiprocentní vedení. Řecko bude volit nový parlament již v neděli.

Dva nové průzkumy

SYRIZA, která se ostře staví proti úsporné politice vlády Antonise Samarase a slibuje voličům vyjednat lepší podmínky pro splácení řeckého dluhu, by podle průzkumu Makedonské univerzity mohla ve volbách získat 33,5 procenta hlasů, zatímco straně Nová demokracie (ND) premiéra Antonise Samarase plánuje dát hlas 27 procent voličů. Současný rozdíl tedy činí 6,5 procenta, zatímco týden starý předchozí průzkum této univerzity ukázal náskok levice o dvě procenta nižší.

Nárůst rozdílu mezi oběma stranami dokládá i anketa agentury Alco, podle níž by SYRIZA získala 33,1 procenta, zatímco ND 28,5 procenta. V předchozím průzkumu stejné agentury, zveřejněném ve středu, činil rozdíl mezi oběma stranami 3,5 procenta.

Scénáře pro Řecko

Levicová formace láká voliče na sliby, že skoncuje s přísnými úspornými opatřeními, které země zavedla kvůli splácení dluhů mezinárodním věřitelům. V případě svého vítězství chce SYRIZA vyjednat nové podmínky těchto splátek. Vláda tyto sliby kritizuje jako nereálné a vítězství levice podle kabinetu hrozí odchodem Řecka z eurozóny. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v pátek uvedl, že Řecko v eurozóně setrvá, musí ale nadále plnit závazky.

Evropská komise si připravila různé scénáře pro povolební Řecko, nicméně věří, že odchod Atén z eurozóny je nepravděpodobný, poznamenal komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici. „Soudržnost eurozóny není ohrožena, nebojíme se toho, co se stane v neděli v řeckých volbách. Připravili jsme se na všechny možné scénáře vývoje v Řecku,“ řekl.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek