Berlinale uvede přes 400 filmů. Za ČR soutěží koprodukční snímek Aferim!

04.02.2015
čtk

Přes 400 filmů ze 72 zemí se představí fanouškům na 65. ročníku festivalu Berlinale, který v německé metropoli začíná ve čtvrtek a potrvá do 15. února. O Zlatého a Stříbrné medvědy se v hlavní soutěži bude ucházet 19 snímků a zastoupení má i Česko díky koprodukčnímu podílu na rumunském filmu Aferim!. Dva české filmy se představí také v nesoutěžní části festivalu.

Organizátoři festivalu předpokládají, že na téměř tisíc projekcí dorazí stejně jako v loňském roce půl milionu filmových fanoušků. Stejně jako každý rok se očekává, že mnoho Berlíňanů dorazí už na slavnostní zahájení festivalu, aby mohli na červeném koberci sledovat přicházející hvězdy, mezi nimiž budou například Christian Bale, Cate Blanchettová nebo Natalie Portmanová.

Po loňském roce, kdy soutěži dominovala čínská kinematografie, se těžiště hlavní části Berlinale přesunulo k evropským filmům. Celkem se jich o festivalové ceny uchází 11, z toho tři ze střední a východní Evropy, která loni na Berlinale neměla zastoupení vůbec.

Zlatého medvěda pro nejlepší film a Stříbrné medvědy v dalších kategoriích rozdělí sedmičlenná porota 14. února. O vítězných filmech bude kromě předsedy poroty, amerického režiséra Darrena Aronofskyho, rozhodovat například francouzská herečka Audrey Tautouová, německý herec Daniel Brühl nebo americký producent a autor seriálu Mad Men Matthew Weiner.

Česko má kromě koprodukčního podílu na snímku Aferim! zastoupení ještě v nesoutěžních sekcích festivalu. V sekci Panorama se představí dokumentární film režisérky Veroniky Liškové Danielův svět a v sekci Forum se bude promítat slovensko-český snímek režiséra Ivana Ostrochovského Koza.

Česká kinematografie bude také tradičně zastoupena na Evropském filmovém trhu, který je doprovodnou akcí Berlinale určenou především producentům. Stejně jako loni bude mít Česko společný stánek se Slovenskem a Slovinskem a kromě českých filmů v nesoutěžním programu Berlinale bude promítat mimo jiné i snímky Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové nebo Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek