Jourová má jako poradkyni Radičovou

24.02.2015
čtk

Bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová bude radit české eurokomisařce pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost pohlaví. Radičová má radit zejména o tom, jak bojovat s korupcí, píše zpravodajský server sme.sk.

Radičová stála v čele slovenské vlády v letech 2010 až 2012 jako členka pravicové stranky SDKU-DS. Její vláda ovšem v polovině funkčního období nedostala důvěru parlamentu, protože hlasování o ní spojila se schválením příspěvku Slovenska do záchranného fondu EU a neuspěla.

Bývalá premiérka Radičová je známá svou snahou bojovat proti korupci a zavést transparentní veřejnou správu. Evropská komise by chtěla využít jejích zkušeností z boje proti korupci a protikorupčních opatření, které obsahoval její program „Iniciativa pro otevřené vládnutí“. „Jde o jejich možné uplatnění na úrovni EU. Cílem je zvýšení vymahatelnosti práva, zlepšení podnikatelského prostředí, konkurenceschopnosti EU a ochrany spotřebitele“, řekla Radičová. Ta by mohla Jourové radit i v problematice rovnosti mužů a žen.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek