EP žádá opatření k obnově růstu v rozpočtech

12.03.2015

Evropský parlament schválil usnesení, které vyzývá, aby se rozpočty EU od roku 2016 sestavovány s větším důrazem na obnovení růstu, podporu zaměstnanosti a podnikání. Evropský parlament unijní rozpočty schvaluje. Pro usnesení se vyslovilo 484 europoslanců, proti jich bylo 188.

Potenciál podpůrných programů

Evropský parlament zdůraznil „potenciál a přidanou hodnotu“ rozpočtu EU pro vytváření pracovních míst a rozvoj podniků. V této souvislost zmiňuje řadu programů, konkrétně program pro výzkum a inovace Horizont 2020, program pro podporu konkurenceschopnosti malých a středních podniků COSME, vzdělávací program Erasmus Plus a Iniciativu na podporu zaměstnanosti mladých lidí.

EP očekává, že komise „tyto programy a nástroje zaměřené na růst učiní v návrhu rozpočtu na rok 2016 svou prioritou, aby bylo zajištěno, že jim budou poskytnuty potřebné zdroje“.

Europarlament připomněl, že malých a středních podniků je v EU více než 20 milionů, a představují tak 99 procent všech podniků v EU. Proto je podle něj nutné vytvářet příznivé podnikatelské prostředí, zjednodušovat právní předpisy, omezovat administrativní zátěž a plně využít dostupné finanční nástroje programu COSME.

Parlament je ale znepokojen financováním Iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí, jehož financování má údajně prodlení. Další důraz klade EP na význam přeshraniční mobility, která je podle něj prostředkem, jenž Evropě umožňuje rozšířit možnosti odborné přípravy a pracovní příležitosti. Proto mají být plně využity programy mobility, jako je Erasmus Plus.

Debata nad výroční zprávou Komise

O možnostech povzbuzení hospodářského růstu a vytváření pracovních míst europoslanci hovořili také při debatě nad výroční zprávou Evropské komise o ekonomickém růstu. Ta uvádí jako prostředky k překonání krize nový investiční plán v objemu 315 miliard eur, ale také konsolidaci státních rozpočtů a strukturální reformy.

Plénum ve Štrasburku se rozdělilo mezi zastánce úspor a investic. Polský křesťanský demokrat Dariusz Rosat řekl, že EU kvůli spirále zadlužení ztratila šest let. Řecký socialista Jorgos Grammatikakis zase kritizoval úspornou politiku v Evropě. „Ještě jsme se nepoučili z chyb,“ poznamenal s poukazem na vysokou nezaměstnanost.

Evropská unie se nyní ve svých výdajích a příjmech řídí víceletým finančním rámcem pro období 2014-2020. V prosinci Evropský parlament schválil kompromisní rozpočet Evropské unie pro tento rok. Dosahuje 145,3 miliardy eur (čtyři biliony Kč) v prostředcích na závazky a 141,2 miliardy eur na platby. Závazky představují odhodlání EU financovat budoucí útraty, platby vyjadřují očekávání, kolik bude ten rok skutečně potřeba vydat peněz.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek