Farage údajně podpoří Camerona po volbách výměnou za referendum o EU

16.03.2015
čtk

Pokud se britským konzervativcům nepodaří v Dolní sněmovně získat v květnových volbách většinu, tak je protievropská a protiimigrační Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) podpoří, ovšem za to, že by se do konce roku uspořádalo referendum o setrvání Británie v Evropské unii, nabídl předseda UKIPu Nigel Farage premiérovi a šéfovi konzervativců Davidu Cameronovi.

„Uzavřel bych dohodu, podle níž bychom je (konzervativce) podpořili v klíčových hlasováních, jako je rozpočet, ale výměnou za velmi specifická kritéria ohledně referenda o EU,“ uvádí Farage ve své nové knize Purpurová revoluce, list The Telegraph z ní dnes zveřejnil další úryvky. „Podmínky mé dohody s konzervativci by byly velmi přesné a prosté. Chci, aby se do konce roku 2015 konalo plnohodnotné a poctivé referendum,“ dodává předseda UKIP.

Farage chce, aby otázka, o níž se bude rozhodovat, zněla: „Přejete si být svobodnou, nezávislou, svrchovanou demokracií?“, dále požaduje, aby výdaje na kampaň před hlasováním byly pro obě skupiny stejné a aby v referendu o EU mohli hlasovat jen lidé s britským pasem.

Podle agentury Reuters by Faragův UKIP mohl spolupracovat se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou, aby v jednotlivých otázkách podpořily konzervativce. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že v parlamentních volbách 7. května pravděpodobně žádná ze stran nezíská většinu. Cameron uvádí, že se koncentruje na získání většiny a že nechce uzavírat žádné dohody s jinými stranami.

Cameron slíbil, že když bude v letošních parlamentních volbách opět zvolen, tak se bude snažit znovu dojednat podmínky členství Británie v EU a do roku 2017 vypíše referendum o setrvání Británie v Unii.

Strana nezávislosti Spojeného království má z celkových 650 míst v dolní komoře britského Parlamentu jen dvě křesla. Loni ovšem vyhrála ve své zemi evropské volby. Podle Reuters může ve volbách odebrat Cameronovi část středopravých voličů, ale není pravděpodobné, že by získala o moc více křesel, než má.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek