Sobotka: Sankce musí být provázány s Minskem

19.03.2015
čtk

Nynější sankce vůči Rusku je nutné velmi úzce provázat s plněním minských dohod, shodli se během středeční schůzky v Bruselu český premiér Bohuslav Sobotka se stálým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Na případné prodloužení sankcí, které zatím platí jen do července, je podle Sobotky ještě čas. „Mezitím můžeme ještě vyhodnotit, jak vypadá reálně situace na Ukrajině a jak to vypadá s plněním jednotlivých parametrů minských dohod,“ uvedl český premiér.

Dodal, že plnění dohod z letošního února, které se týkají konfliktu na východě Ukrajiny mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, je rozfázováno do několika kroků, které mají být uskutečněny během celého letošního roku.

Poslední fází je to, že Ukrajina bude opět schopna kontrolovat své hranice s Ruskem. „Myslím si, že v tuto chvíli není důvod, abychom spěchali s prodloužením sankcí, protože na to ještě máme čas. Evropská rada teď není pod nějakým časovým tlakem,“ řekl český premiér.

Sankce vůči Rusku v souvislosti s ukrajinskou krizí Evropská unie zavedla loni v létě. Sankce především zakazují export některých výrobků a omezují ruským bankám a firmám přístup na finanční trhy.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek