Sobotka: Žadatelé o EU dotace by se měli připravit co nejdříve

07.04.2015
čtk

Zájemci o dotace z EU by se měli připravit na podání své žádosti co nejdříve, uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Žádat by se mělo oficiálně na přelomu dubna a května, kdy ČR očekává, že budou Evropskou komisí schváleny první čtyři operační programy.

„Chci upozornit všechny potenciální žadatele, ať už firmy, obce, kraje či neziskové organizace, aby věnovali v této fázi pečlivou pozornost příslušným webovým stránkám a materiálům, které budou publikovat jednotlivé operační programy. Protože už teď nastává fáze, kdy je možné začít připravovat projekty a pracovat s informacemi, které se ze strany těchto čtyř operačních programů objevují,“ uvedl premiér.

„Není na co čekat a je nutné, aby projekty byly připraveny kvalitně. Abychom se nedostali do situace, kdy projekty nebudou připraveny kvalitně a následně se budou zastavovat,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

První čtyři operační programy (OP), které by měly být schváleny jsou podle Sobotky zároveň také nejlépe připravenými OP, jde o OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, OP Zaměstnanost, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání a OP Životní prostředí. Do nich poputuje zhruba polovina peněz, které ČR v nejbližších letech obdrží.

Rezorty začnou vyhlašovat výzvy

Ministerstvo průmyslu a obchodu podle ministra Jana Mládka první výzvy chystá na duben, budou vyhlášeny poté, co je EU schválí. „Půjde o významnou část výzev. Budeme se snažit, aby pomohly českým podnikům v rozvoji podnikání a zvýšení konkurenceschopnosti,“ uvedl Mládek.

První výzvy, které vyhlásí Ministerstvo práce a sociálních věcí se budou týkat projektů na aktivní politiku zaměstnanosti a oblast sociálních služeb, kde příjemci jsou kraje, uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová a dodala, že první výzvy její resort vyhlásí v květnu.

Ministr školství Marcel Chládek doplnil, že jeho ministerstvo zveřejní předběžné teze výzev na konci tohoto měsíce. Nejprve se budou moci o dotace ucházet zejména vědecké týmy a vysoké školy, projekty by měly věnovat inkluzi a regionálnímu školství.

Kalendář s předpokládanými termíny všech výzev by zájemci měli průběžně sledovat už teď na aktualizovaných webových stránkách www.dotaceeu.cz.

Až 652 miliard korun může jít do ČR

V programovém období 2014 až 2020 může ČR z evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V novém sedmiletém období se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Ty doplňuje Program rozvoje venkova a Operační program rybářství.

ČR v minulých měsících odstranilo hlavní připomínky EU, které se týkaly chybějícího zákona o státní službě a legislativa o procesu EIA v rozporu s evropským právem. ČR ovšem zatím nemá schválen ani jeden OP. Navíc má Komise další technické připomínky. Šlechtová na konci listopadu 2014 upozornila, že ČR neplní 70 procent předběžných podmínek Komise. Pro to, aby bylo možné z EU čerpat dotace, musí být tyto podmínky splněny.

Pro další postup v oblasti schvalování dalších OP je nutné, aby Evropský parlament revidoval evropský rozpočet, což by se mělo stát na konci dubna. Do té doby než změny takzvaného víceletého finančního rámce neschválí, tak EK nebude schvalovat žádné další operační programy. ČR ovšem čeká, že schvalování dalších operačních programů bude následovat během prvního pololetí.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek