Reformy členských zemí EU nejsou dostatečné, uvádí dokument EU

27.04.2015
čtk

Členské země EU nedokázaly zavést většinu reforem, která by jim pomohla bojovat s nezaměstnaností. Navíc s ústupem dluhové krize v eurozóně se reformní úsilí členských zemí EU snižuje, uvádí to podle agentury Reuters dokument EU, který byl představen ministrům financí na jejich zasedání v Rize.

Vlády členských zemí podle dokumentu uskutečnily pouze čtvrtinu reforem doporučených Evropskou komisí. „V tomto kontextu není příliš povzbudivé zjištění, že tempo reforem ve většině velkých ekonomik v uplynulých dvou letech zpomalilo,“ uvádí dokument.

Míra nezaměstnanosti v EU je stále okolo deseti procent a ve věkové kategorii do 25 let přesahuje 20 procent, uvádí poslední údaje Eurostatu.

I když je evropská ekonomika opět v růstu, politici se podle agentury Reuters obávají, že růst bude pomalý a nezvládne vyřešit problém s vysokou nezaměstnaností mládeže.

Evropská komise v době vrcholu dluhové krize nařídila rozpočtové škrty, které podle některých členských zemí přispěly ke špatné situaci na trhu práce. Komise a Mezinárodním měnovým fondem si ovšem myslí, že je nutné řešit dlouhodobější problémy, např. nesoulad mezi nabídkou pracovních míst a kvalifikací potenciálních zaměstnanců, vysoké náklady na pracovní sílu nebo nepružné pracovní zákony.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek