Doporučení Komise pro ČR: Jednodušší daně i lepší školství

13.05.2015
čtk

Česká republika by ke zlepšení své hospodářské situace měla zjednodušit daňový systém, bojovat s daňovými úniky, ale také lépe řídit zdravotnictví a dosáhnout vyššího zapojení romských dětí ve vzdělávacím systému. Plyne to z české části dnes publikovaných doporučení Evropské komise členským zemím osmadvacítky.

Doporučení pro ČR mají letos jen čtyři body, a to proti loňským bodům sedmi. Nová komise Jeana-Claudea Junckera se snaží celý proces koordinace evropského hospodářství racionalizovat a soustředit se především na oblasti klíčové pro podporu konkurenceschopnosti a ekonomického růstu.

Z celoevropského pohledu je pro Prahu podstatné, že podle komise není ČR v makroekonomické nerovnováze, ani vůči ní není vedeno řízení kvůli nadměrnému, tedy více než tříprocentnímu deficitu. Přesto by Česko mělo v příštím roce svůj deficit snížit o půl procenta, doporučuje komise. Pro Prahu ale neměl být problém tento bod splnit, nedávná jarní makroekonomická předpověď samotné komise předpokládá pro ČR letošní schodek ve výši dvou procent a v roce 2016 ve výši 1,5 procenta.

4 doporučení Komise pro ČR

  1. Zlepšení strukturálního salda veřejných financí o 0,5 % HDP v roce 2016 přijetím nezbytných opatření. Dále zlepšit nákladovou účinnost a správu ve zdravotnictví.
  2. Bojovat proti daňovým únikům, zjednodušit daňový systém a plnit protikorupční plán. Zvýšit transparentnost a účinnost zadávání veřejných zakázek, zejména prostřednictvím zřízení centrálního registru veřejných smluv.
  3. Snížit vysokou úroveň zdanění nízkopříjmových skupin populace přesunem zdanění do jiných oblastí. Další zlepšení dostupnosti péče o děti.
  4. Přijmout reformu vysokého školství. Zajistit odpovídající vzdělávání učitelů, podpořit školy se slabším výkonem a zvýšit účast znevýhodněných dětí, včetně romských, na vzdělávání.

Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky má zlepšení v daňové a fiskální oblasti přinést připravovaná elektronická evidence tržeb a již schválené opatření ohledně kontrolních hlášení v oblasti DPH. Od toho si vláda slibuje navýšení daňových příjmů, s nimiž počítá v rozpočtových výhledech.

„Rozumím určité nejistotě Evropské komise v situaci, kdy elektronická evidence tržeb ještě není v podobě konkrétního návrhu zákona. Nicméně platí, že tato opatření proti daňovým únikům jsou součástí plánů vlády,“ řekl Sobotka po dnešním jednání vlády. Poznamenal, že strukturální schodek lze snížit buď zvýšením příjmů, nebo škrtnutím výdajů. „Já osobně jsem stoupencem spíše toho, abychom zvyšovali pravidelné příjmy státu,“ dodal.

„Řada těchto doporučení souvisí s konkrétními záměry, které již máme v programovém prohlášení vlády,“ reagoval český premiér. Poukázal při tom na zvýšení účasti znevýhodněných dětí v hlavním vzdělávacím proudu díky novele školského zákona. Ve Sněmovně již je také novela zákona o vysokých školách. Jako pokrok proti předchozímu roku Sobotka zmínil například přijetí a implementaci zákona o státní službě nebo lepší čerpání evropských peněz.

Dnes zveřejněný podkladový materiál připomíná, že u většiny loňských bodů uvádí, že ČR v nich dosáhla „omezeného“ nebo „určitého“ pokroku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek