Sobotka: nevím, co je nezávazné referendum o euru

01.06.2015
čtk

Nynější vláda o termínu přijetí eura rozhodovat nebude. Po nedělní schůzce v Lánech o společné evropské měně to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka. Není tedy podle něj o čem dělat referendum, jak navrhl ministr financí Andrej Babiš.

„V koaliční smlouvě je řečeno, že koalice nebude stanovovat termín přijetí eura. Dnešní diskuse znovu potvrdila, že není reálné, aby se v rámci stávající koalice našla shoda na stanovení termínu pro přijetí společné evropské měny,“ uvedl Sobotka.

Podle premiéra je nyní prioritní zlepšit fungování české ekonomiky tak, aby se přiblížila ekonomikám zemí eurozóny. „Je potřeba, aby došlo k reálnému sblížení z hlediska životní úrovně, z hlediska platů i z hlediska HDP. Potřebujeme ještě několik let, abychom se postupně přiblížili eurozóně. Pak teprve má smysl, abychom se vrátili k diskusi o termínu přijetí společné evropské měny,“ tvrdí Sobotka.

Šéf vlády také odmítl návrh svého koaličního partnera Babiše, který chce kvůli přijetí eura vyvolat „kontrolní lidové referendum“, které by však nebylo závazné. Ministr financí a šéf ANO by ho rád spojil s volbami v roce 2017.

„Nevím, co je to nezávazné referendum. To může být anketa, to může být telefonické dotazování. Myslím, že pokud by se dělalo v nějaké otázce referendum, tak by to mělo být referendum závazné, abychom si nedělali z občanů legraci,“ reagoval na návrh Sobotka, podle nějž se Česko k přijetí eura zavázalo svým vstupem do EU a podpisem příslušné smlouvy.

Jediné, o čem by tak podle premiéra mohli lidé v referendu hlasovat, by bylo konkrétní datum vstupu ČR do eurozóny. To by ale podle něj byla věc až další vlády.

Schůzky na lánském zámku, která trvala skoro čtyři hodiny, se kromě ministra financí a premiéra zúčastnil prezident Miloš Zeman, guvernér České národní banky Miroslav Singer a člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok, kterého Zeman plánuje příští rok jmenovat na Singerovo místo. Přítomny byly také týmy ekonomických poradců všech zúčastněných.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek