Komise schválila ČR poslední dva operační programy

11.06.2015
čtk

Evropská komise České republice schválila poslední dva strukturální operační programy na období 2014 až 2020. Jde o investiční program na podporu inovací a růstu v Praze a program na zefektivnění využívání evropských fondů.

Kromě toho EK schválila dva přeshraniční programy, které se týkají například spolupráce při ochraně životního prostředí se Saskem a západoslovenskými regiony.

České regionální operační programy dnes ještě v Bruselu symbolicky podepíšou český premiér Bohuslav Sobotka, eurokomisařka pro regionální politiku Corina Cretsuová a česká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Po završení procesu schvalování programů Evropskou komisí může nastat vypsání výzev. První z nich už na konci května vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu v operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který EK schválila letos v dubnu.

V novém sedmiletém programovém období se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

Fondy pro Prahu

Komise schválila Operační program Praha – pól růstu České republiky, který má české metropoli pomoci vyvinout se v konkurenceschopnou ekonomiku založenou na inovacích a výzkumu. Na program se počítá s více než 403 miliony eury (přes 11 miliard korun), z nichž polovinu poskytnou Evropský fond pro regionální rozvoj a Evropský sociální fond.

Důraz je v programu kladem také na podporu sociálního začleňování a boj proti chudobě, na vzdělávání i na podporu udržitelné veřejné dopravy a energetické úspory ve veřejných budovách. Počítá mimo jiné s vytvořením 1500 parkovacích míst na záchytných parkovištích.

Program technické pomoci

Druhým schváleným operačním programem v rámci kohezní politiky EU je program technické pomoci, jenž má vytvořit efektivnější administrativní nástroje na koordinaci, řízení a kontrolu čerpání peněz z evropských fondů. Program počítá s částkou přesahující 263 milionů eur (přes sedm miliard korun), nichž 223 milionů poskytne Fond soudržnosti EU.

Kromě toho Evropská komise Česku schválila dva regionální operační programy.

Prvním je program mezi Českou republikou a Slovenskem v hodnotě více než 109 milionů eur (téměř tři miliardy korun), z nichž 90 milionů poskytne Evropský fond pro regionální rozvoj. Cílem programu je posílit inovace, výzkum a ochranu životního prostředí o kulturního dědictví.

Druhý schválený regionální program se týká česko-saské spolupráce a z celkového rozpočtu téměř 190 milionů eur (přes pět miliard korun) pokryjí dotace z unijních regionálních fondů téměř 158 milionů eur. Investice se mají zaměřit na ochranu životního prostředí, včetně zlepšení kvality vody, na snížení rizika povodní, nebo na přeshraniční vzdělávací projekty a vytváření pracovních míst pro mladé lidi.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek