Sobotka: Odchod Řecka z eurozóny by měl spíše nepřímé a politické dopady

09.07.2015
čtk

Dopady odchodu Řecka z eurozóny by byly hlavně politické, a to i vzhledem k nejasnému postoji Řecka ke krizi na Ukrajině, myslí si premiér Bohuslav Sobotka.

Odchod Řecka z eurozóny je podle Sobotky reálná varianta. Záležet bude na tom, jaké návrhy řečtí zástupci eurozóně přednesou.

„Je potřeba, aby dali na stůl plán reforem a plán změn, které chtějí udělat, jak chtějí například zlepšit výběr daní, jak chtějí bojovat s korupcí, jak chtějí stabilizovat základní funkce státu, jakým způsobem chtějí hospodařit,“ poznamenal Sobotka.

Odchod Řecka z eurozóny by ČR příliš nezasáhl

Podle místopředsedy vlády Andreje Babiše nebudou mít události v Řecku negativní vliv na českou ekonomiku ani celkově na EU. Představitelé EU si podle něj pouze musí přiznat chybu, řekl novinářům v Poslanecké sněmovně.

Babiš řekl, že vývoj kolem Řecka nechává finanční trhy v klidu, protože dluhy jsou záležitostí států a daňových poplatníků. „My jsme také v klidu a je to vidět na posilování koruny. Česká koruna posiluje a nás se to de facto netýká, nevidím tam žádný negativní vliv na naši ekonomiku a celkově na Evropskou unii,“ poznamenal Babiš. Je to podle něj jenom problém přiznat si chybu a převzít dluhy do rozpočtů států, které jsou věřiteli.

Sobotka poukázal na vliv Řecka v EU a NATO

Sobotka řekl, že podíl řecké ekonomiky na té evropské je malý, a tudíž by dopady odchodu Řecka z eurozóny byly spíše nepřímé a politické, protože Řecko by zůstalo členem EU a NATO, a mohlo by tak ovlivňovat rozhodování v těchto organizacích.

„Přímé ekonomické dopady na naše banky by byly zanedbatelné, na naše firmy by byly malé, ale určitě odchod Řecka by ovlivnil kurz eura, proto by ovlivnil i kurz koruny,“ uvedl Sobotka.

Podle předsedy ODS Petra Fialy nemá řecká krize dobré řešení, pouze špatné a ještě horší. „Tím horším je nesmyslná snaha o udržení Řecka v eurozóně za každou cenu. Naopak pouze s opravdovými reformami státní správy a ekonomiky a vlastní měnou se může Řecko vrátit k růstu a prosperitě,“ poznamenal Fiala.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek