Ministři zemědělství EU budou jednat o mléku

07.09.2015
čtk

Na programu dnešního mimořádného jednání ministrů zemědělství 28 členských zemí EU v Bruselu bude zejména situace na mléčném trhu. Ve městě se dnes kvůli schůzce odehrávají rozsáhlé protesty zemědělců.

Zemědělci požadují zahájení krizového programu, který by omezil množství mléka na trhu EU. Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen se odpoledne chystá ministrům představit opatření, která by měla situaci na trhu s mlékem uklidnit.

Spolu s ruským embargem na dovoz mléčných výrobků z evropských zemí a poklesem poptávky také z jiných částí světa v části členských zemí vedla k výraznému poklesu cen mj. i to, že EU na jaře zrušila kvóty na mléko, které platily od 80. let minulého století. Farmáři tak mohou nyní produkovat mléka, kolik uznají za vhodné.

Mlékaři chtějí vyšší ceny svých produktů

Hlavními požadavky, jak vyplývá z prohlášení European Milk Board (EMB), která protesty svolala, je snaha dorovnat ceny mléka na hodnotu výrobních nákladů a zajištění způsobu, jak financovat dobrovolné omezení výroby mléka.

Podle EMB jsou náklady na litr mléka v některých zemích dokonce jen okolo 20 centů (necelých 5,50 Kč). „Pokud neomezíme výrobu, bude se situace na trhu dál zhoršovat,“ uvedl předseda EMB Romuald Schaber. Reakcí by podle něj kromě jiného měly být finanční bonusy pro ty zemědělce, kteří dobrovolně omezí výrobu.

Mluvčí Evropské komise Daniel Rosario dnes novinářům řekl, že komise si je situace výrobců vědoma. „Proto navrhuje souborný balík opatření, o nichž si myslíme, že budou mít velký efekt v podpoře výrobců“. Konkrétní detaily se podle něj ale musí nejprve dozvědět ministři samotní. Eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan ale dal nedávno najevo, že znovuzavedení kvót na mléčnou výrobu není na pořadu dne.

Čeští zemědělci také vyjádřili svoji nespokojenost

Čeští zemědělci podle předsedy Zemědělského svazu ČR a jednoho z místopředsedů evropské zemědělské organizace Copa-Cogeca Martiny Pýchy doufají ve zvýšení intervenční ceny mléka a dočasné zavedení proexportní podpory tak, aby bylo možné přebytky produkce vyvést jinam než do Ruska. “Čeští zemědělci prodělávají na každém litru 1,50 až dvě koruny,” podotkl Pýcha pro ČTK. Čeští farmáři se nejtvrdších srážek s policií neúčastnili.

V ČR embargo Moskvy způsobilo výrobcům a exportérům mléka přímou finanční ztrátu ve výši miliardy korun, uvedli dnes v Praze zástupci Agrární komory a Potravinářské komory. Od EU i českého ministerstva zemědělství žádají větší finanční podporu, ale i podporu exportu mléčných produktů do zemí mimo unii.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek