Sobotka: EU musí tlačit na Turecko, aby plnilo dohody

12.01.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise musí vytvářet tlak na Turecko, aby plnilo dohody mezi ním a EU ohledně migrace. Po jednání se šéfkou unijní diplomacie Federikou Mogheriniovou to novinářům v pondělí řekl premiér Bohuslav Sobotka.

EU se zavázala poskytnout Ankaře finanční pomoc a otevřít některé další kapitoly přístupových jednání, pokud Turci zajistí zmírnění přílivu uprchlíků. Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek v pondělí řekl, že tato dohoda zatím čeká na naplnění.

„Požádal jsem paní Mogherini, aby skutečně tomu, té kontrole plnění závazků na turecké straně, Evropská komise věnovala prioritní pozornost,“ uvedl Sobotka. Na příštím evropském summitu v únoru ho bude zajímat, zda Turecko tyto závazky plní a jestli skutečně přispívá k tomu, aby se podařilo lépe regulovat migrační tlak namířený na Evropu.

„Je samozřejmě mnohem jednodušší zabránit tomu, aby lodě pašeráků lidí odplouvaly z Turecka. Je mnohem horší zadržet tyto lodě už v okamžiku, kdy na moře vyplují,“ prohlásil Sobotka. Turecko má podle něj nástroje na to, aby regulovalo migrační proud. „Je potřeba, aby na tom Evropská komise trvala,“ dodal. Chce počkat na lednové statistiky a tato čísla budou podkladem pro postoj, který Česko zaujme na únorovém jednání Evropské rady.

Sobotka chce silnější bezpečnostní politiku EU

S Mogheriniovou se také shodli na tom, že pokud má Evropa zvládnout všechny krize, například migrační nebo boj s terorismem, potřebuje silnější společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. Vláda je podle Sobotky připravena podporovat návrhy, které k tomu povedou. Zdůraznil i český zájem dotáhnout do konce projekt společné evropské pohraniční a pobřežní stráže. Vláda podporuje návrh, který dala na stůl Evropská komise, uvedl.

Evropa se podle něj nyní musí zaměřit na dokončení antiteroristické strategie EU, systematické kontroly všech osob překračujících vnější hranice a potírání nelegálního obchodu se zbraněmi. S Mogheriniovou se shodli, že bezpečnostní prostředí vyžaduje celistvý přístup na evropské úrovni. Z těchto důvodů česká vláda podle Sobotky vítá revizi Evropské bezpečnostní strategie a přípravu Evropské globální strategie pro zahraniční a bezpečnostní politiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek