Ministři jednali o plnění Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu

28.01.2016
Euroskop

O digitalizaci státní správy a plnění Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu na Úřadu vlády 27. ledna 2016 jednal premiér Bohuslav Sobotka s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, ministrem vnitra Milanem Chovancem, místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem a státním tajemníkem pro evropské záležitosti Tomášem Prouzou.

Členové vlády a státní tajemník informovali předsedu vlády o plnění Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu ve svých resortech.

Akční plán vláda schválila v srpnu 2015. Shrnuje hlavní opatření na podporu digitální ekonomiky a digitalizaci státní správy. Přípravu koordinoval státní tajemník pro evropské záležitosti. O vznik tohoto dokumentu požádala tripartita.

Podpora elektronizace státní správy rozvoj sítí nové generace

Prioritní oblasti plánu pro rok 2016 se zaměřují na národní plán rozvoje sítí nové generace, přípravu transpozičního zákona o opatřeních ke snížení nákladů na budování vysokorychlostních sítí elektronických komunikací a projekty elektronizace státní správy.

Ministr průmyslu a obchodu má na žádost premiéra podniknout kroky k urychlenému spuštění plánu rozvoje sítí nové generace, a také předložit vládě návrh zákona o opatřeních ke snížení nákladů na budování vysokorychlostních sítí elektronických komunikací, který je nutnou podmínkou úspěšné digitalizace ČR.

Vedle elektronizace státní správy byl při jednání kladen důraz na co nejrychlejší rozvoj a co nejširší nabídku elektronických služeb pro širokou veřejnost.

Digitalizace může mít dopad až na 10% HDP

Akční plán je důležitým krokem vlády, kterým dohání zpoždění České republiky v této oblasti. Digitalizace má za cíl přinést další impuls pro ekonomický růst a vznik nových pracovních míst. Odhaduje se přitom, že využívání digitálních technologií v tuzemské ekonomice přispívá k HDP zhruba 3 %. Vzhledem k široké škále, do které digitalizace zasahuje, se předpokládá, že reálný dopad na výkon hospodářství jde až k 10 % HDP.

Autor: Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek