Spory o rozsudy EIA: Zástupci resortů navrhli kompromis

04.02.2016
čtk

Zástupci ministerstev životního prostředí, dopravy, místního rozvoje a dalších dotčených resortů Evropské komisi předložili návrh na vyřešení sporu ohledně platnosti posudků dopadu staveb na životní prostředí (tzv. proces EIA) u projektů, pro které EUpožaduje kompletně nové posouzení vlivů na životní prostředí, v tiskové zprávě to ČTK sdělilo ministerstvo dopravy.

„Česká republika je připravena udělat maximum pro ověření dopadů staveb na životní prostředí, nechce ale opakovat celý formální proces EIA, což by mělo zásadní dopad na klíčové dopravní stavby, včetně staveb na evropské páteřní síti,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Návrh předpokládá, že se znovu ověří stanoviska zpracovatelů posudku, samotná dokumentace by se ale nově dělat neměla. Původní dokumentace by se ale měla zveřejnit a mohli by se k ní pak dotčené subjekty vyjádřit během územního nebo stavebního řízení.

Opakování celého procesu EIA by mohlo přinést zpoždění

Nový zákon splňující podmínky evropské legislativy začal platit teprve vloni. Pokud by se měl být u každé ze staveb celý proces EIA opakovat, dá se předpokládat zpoždění v rozmezí od jednoho do tří let, uvedlo dříve ministerstvo dopravy.

Problém se týká 64 staveb včetně nejdůležitějších stavebních projektů, jako jsou například část pražského okruhu u Běchovic, chybějící úseky dálnice D4 u Milína a z Čimelic do Mirotic, D11 z Hradce Králové do Smiřic nebo D35 z Opatovic do Ostrova.

Tyto stavby mají posouzení vlivu na životní prostředí ještě podle starého zákona z roku 1992, tedy z období před vstupem Česka do EU.

Ministerstvo dopravy očekává další jednání na úřednické úrovni, která by mohla pokračovat v průběhu února, sdělil ČTK mluvčí úřadu Tomáš Neřold. Aktuální setkání na úrovni náměstků podle něho tak ještě není možné považovat za konečnou dohodu, ale naopak za začátek diskuse. Nyní budou tuzemští úředníci čekat na připomínky evropských kolegů, doplnil mluvčí.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek