Sobotka: ČR návrh na zrušení víz s Ukrajinou vítá

18.03.2016
Euroskop, čtk

Česko vítá chystaný návrh Evropské komise na zrušení víz s Ukrajinou. Pro ČR by bezvízový styk neměl znamenat rizika či problém, uvedli premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR to firmám usnadní získání pracovníků, kteří jim chybějí. Na konci ledna v Česku legálně žilo zhruba 106.200 Ukrajinců a Ukrajinek. Zhruba 78.000 z nich mohlo v ČR zůstat natrvalo.

Sobotka nepovažuje vízovou liberalizaci s Ukrajinou za rizikovou

Evropská komise v dubnu navrhne členským zemím EU zavedení bezvízového styku s Ukrajinou. Podle Sobotky by zrušení víz nemělo pro ČR znamenat nějaká rizika či problémy. „Navíc, když si uvědomíme, že propojení ČR s Ukrajinou je poměrně intenzivní,“ dodal Sobotka. Poukázal také na „poměrně silnou poptávku“ po tom, aby kvalifikovaní pracovníci z Ukrajiny mohli pracovat v ČR.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ČTK řekl, že Česko postup v otázce ukrajinských víz vítá. „Podporujeme, když se země ucházejí – ať je to Gruzie, Ukrajina, i Turecko má zájem – o vízovou liberalizaci,“ uvedl Zaorálek.

Zdůraznil, že země musí splnit požadované náležitosti i technická kritéria. „Není možné, abychom poskytovali zvláštní výhody a ty podmínky rušili, nebo zjednodušovali,“ doplnil šéf české diplomacie Zaorálek. Zdůraznil, že pokud stát požadované podmínky nesplní, není možné víza zrušit.

Po krizi počty Ukrajinců v ČR znovu rostou

Ukrajinci představují nejpočetnější skupinu cizinců v Česku. Tvoří celkem 23 procent těch, co přišli ze zahraničí. Podle zjištění statistiků přijíždějí lidé z Ukrajiny do Česka hlavně za prací a kvůli podnikání. Krize příliv cizinců zbrzdila, v posledních dvou letech počty ale znovu rostou. Do ČR přicházejí hlavně ekonomičtí migranti, a to hlavně právě z Ukrajiny, Slovenska či dalších zemí EU.

Podle mluvčího Svazu průmyslu a dopravy ČR Milana Mostýna by se zrušením víz padla bariéra, která podnikání zatěžuje. Zaměstnavatelé proto návrh vítají.

„Otevřely by se dveře pro ukrajinské pracovníky, po nichž je v tuzemském průmyslu enormní poptávka,“ uvedl Mostýn. Dodal, že svaz se angažuje v projektu, který má pomoci získávat síly z Ukrajiny. „Jednou z bariér jejich širšího využití jsou úzká hrdla našich zastupitelství při získávání víz a pracovních povolení,“ dodal Mostýn.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek