Češi drží pohotovost v Battle Group řízené Německem

04.07.2016
Euroskop, čtk

Čeští vojáci se od pátku zapojili do pohotovosti v rámci bojového uskupení Evropské unie, takzvané Battle Group, pod vedením Německa. Armáda pro uskupení sil, které jsou připraveny v případě potřeby zasáhnout do 6000 kilometrů od Bruselu, vyčlenila 250 vojáků. Zároveň ve čtvrtek ukončila svou pohotovost společná bojová skupina zemí visegrádské čtyřky.

Bojové uskupení EU je vojenskou jednotkou, kterou má k dispozici vedení Evropské unie. Není tak součástí struktur NATO. Na vytvoření Battle Group se vždy dohodne několik evropských států. Jednotlivá uskupení se střídají po šesti měsících. EUje může v případě potřeby nasadit kdekoli do 6000 kilometrů od Bruselu. I když se tak dosud nestalo, někteří diplomaté uvažují o nasazení třeba v neklidných středoafrických oblastech.

Češi hráli vedoucí roli ve zdravotnické a logistické podpoře

Visegrádskou pohotovost vojáci oficiálně ukončili slavnostním nástupem v Krakově. Do skupiny bylo vyčleněno asi 3700 vojáků z Polska, České republiky, Maďarska a Slovenska. Šlo o první Battle Group EU, která byla postavena na základech zemí V4.

„Český příspěvek byl po polské straně druhý největší. Při formování bojového uskupení V4 jsme v souladu s jeho potřebami vycházeli ze specializací, ke kterým se v Evropské unii i NATO dlouhodobě hlásíme. Vedoucí roli jsme převzali v oblasti zdravotnické a logistické podpory,“ uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Česká armáda podle Bečváře poslala své zástupce i do velitelských struktur. „Přes 60 vojáků působilo ve štábech stálého operačního velitelství v Krakově a polního velitelství sil,“ poznamenal.

Další bojová skupina V4 má být v roce 2019

Další společná bojová skupina sestavená zeměmi Visegrádu se plánuje na rok 2019. Čeští vojáci se ale zapojí do evropských vojenských struktur i v letošním druhém pololetí, a to pod německým vedením.

Součástí tohoto uskupení jsou kromě zástupců armád ČR a Německa také Rakušané, Chorvati, Irové, Nizozemci a Lucemburčané. Celkem bojovou skupinu tvoří 3600 vojáků.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek