Vláda nepočítá s referendem o členství ČR v EU

04.07.2016
Euroskop, čtk

Vláda nepočítá s žádnými referendy, které by zpochybňovaly členství Česka v Evropské unii či NATO. Členství v těchto organizacích je pro ČR zárukou hospodářské stability a bezpečnosti, uvedl v prohlášení mluvčí vlády Martin Ayrer. Vláda tak reagovala na výroky prezidenta Miloše Zemana, který by nebyl proti celostátnímu referendu o vystoupení České republiky z Evropské unie. Sám by ale hlasoval proti vystoupení.

„Dlouhodobou prioritou zahraniční politiky vlády České republiky a národním zájmem je být členem EU i NATO,“ uvedl Ayrer. Stabilizovaná, soudržná a fungující EU je podle vládního prohlášení zárukou dalšího bezpečného rozvoje ČR. „Vláda v této souvislosti nezvažuje činit jakékoli kroky, které by naše členství a dlouhodobé směřování zahraniční politiky ČR jakkoli zpochybňovaly, nepočítá se tedy ani s žádnými referendy,“ dodal Ayrer.

Zákon o referendu je ve Sněmovně

Normu o celostátním referendu, kterou poslala vláda do Sněmovny loni v červenci, musí jako ústavní zákon podpořit třípětinová většina poslanců i senátorů. Kabinet tak pro zákon musí hledat podporu v obou parlamentních komorách i mezi opozičními poslanci. Zeman při svém projevu ve Sněmovně 11. března doporučil poslancům zákon schválit.

„Přijetí zákona o referendu samozřejmě podporujeme a Poslanecká sněmovna zákon projednává, ale já osobně nepovažuji za dobrý nápad pořádat referendum o vystoupení z Evropské unie,“ řekl ČTK šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Podle Zemana by v případě přijetí zákona o celostátním referendu mohli lidé vyvolat hlasování třeba i o setrvání v NATO. Uvedl, že na rozdíl od jiných politiků by konání referend o takových závažných otázkách nebránil, ale zároveň by v nich říkal svoje argumenty, proč v těchto organizacích, jako je EU a NATO, zůstat.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek