Pracovní skupina bude hledat strategii ČR pro jednání o brexitu

13.07.2016
Euroskop, čtk

Ve čtvrtek se poprvé sejde pracovní skupina pro brexit, kterou povede státní tajemník pro EUTomáš Prouza. Do konce září by měla představit návrh na strategii Česka pro jednání o odchodu Británie z Evropské unie a také o budoucím fungování EU. Podle expertů, které ČTK oslovila, by se Česko mohlo pokusit získat lepší podmínky pro britské investory. O postoji k Británii a EUchce vláda debatovat i se zástupci parlamentních politických stran, řekl v úterý ČTK Prouza.

Pracovní skupina pro vystoupení Velké Británie z Evropské unie a pro řešení otázek spojených s budoucím směřováním Evropské unie byla zřízena na konci června. Premiér Bohuslav Sobotka tehdy prohlásil, že jedním z důležitých cílů bude snaha udržet rovnocenné podmínky na britském pracovním trhu pro české občany, tedy takové, jaké využívají Britové v Česku. Pracovní skupina by měla zároveň definovat priority ČR pro budoucí podobu EU, řekl Sobotka. Kromě zástupců ministerstev jsou jejími členy také sociální partneři – Svaz průmyslu a obchodu, Hospodářská komora a odbory.

Prouza v úterý ČTK řekl, že premiér Sobotka nabídl možnost debatovat o brexitu a reformě EUtaké parlamentním stranám. „To by byla další samostatná skupina. Zatím čekáme na nominace,“ řekl.

Prouza: Zájmem Česka je udržet čtyři základní svobody EU

Podle Prouzy je zájmem Česka udržet všechny čtyři základní ekonomické svobody EU – tedy volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu. „Buďto všechny čtyři, nebo žádná,“ vyjádřil český pohled. Jako nezbytné vidí Prouza, aby Británie plnila povinnosti plynoucí ze smluv, dokud bude členem EU.

Jednání o brexitu v Bruselu oficiálně začnou ve chvíli, kdy Londýn aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy. Prouza nevidí důvod k otálení. „Neumím si představit, že by britská premiérka neaktivovala článek 50 už v září nebo nejpozději na říjnové Evropské radě,“ řekl ČTK. Nastupující premiérka Theresa Mayová se nechala slyšet, že to neplánuje před koncem letošního roku.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek