Německo-turecké vztahy jsou napjaté, říká Steinmeier

05.08.2016
Euroskop, čtk

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier připustil, že vztahy mezi Ankarou a Berlínem jsou od zmařeného převratu v Turecku napjaté. Mezi oběma stranami neexistuje v současné chvíli dokonce ani „žádný základ“ pro dialog, řekl ministr, jehož citovala agentura Reuters.

Steinmeier zdůraznil, že plán Ankary na opětovné zavedení trestu smrti by Turecku zabránil ve vstupu do Evropské unie. Zároveň ale varoval před předčasným zastavením obnovených přístupových jednání s Ankarou, po kterém ve čtvrtek volal rakouský kancléř Christian Kern. Podle šéfa německé diplomacie by tím EU ztratila veškeré páky například k tomu, aby mohla vyvinout tlak ve prospěch tisíců zatčených v Turecku.

Situaci podle Steinmeiera komplikuje to, že se Turecko domnívá, že Berlín nepřijal pokus o převrat vážně. Ankaře pak na Berlínu vadí, že je vysoce znepokojen následným masovým zatýkáním a propouštěním ze zaměstnání.

Proti přerušení rozhovorů se vyslovil i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, podle kterého by to bylo kontraproduktivní. „Myslím, že by to ničemu nepomohlo,“ řekl televizi ARD. Dodal, že by s takovýmto krokem museli souhlasit všichni členové EU a že on takovou vůli nevidí. Uznal ale, že Turecko ve stádiu, v jakém je, členem EU zatím být nemůže. I on upozornil, že zavedení trestu smrti by okamžitě vedlo k přerušení vyjednávání.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek