Unijní ministři vnitra budou jednat o migraci a reformě azylů v EU

13.10.2016
Euroskop, čtk

Nabitý program čeká dnes v Lucemburku ministry vnitra zemí Evropské unie. Kromě diskuse o vývoji migrační krize a informacích o chystaných dohodách s klíčovými zeměmi, které by ji měly pomoci omezit, budou také debatovat například o chystané reformě unijního azylového systému.

Evropská komise a agentura Frontex seznámí ministry se vznikem společné Evropské pobřežní a pohraniční stráže. Do organizace, která má v případě potřeby pomáhat s ochranou vnější hranice EU, by měly členské země přispět v součtu 1500 lidmi a potřebnou technikou.

Regulace migračních toků

Pohraniční stráž je částí reakce EU na migrační krizi, ministry dnes ale čeká debata rovněž o dalších aspektech, včetně například vývoje kolem dohody s Tureckem. Tato domluva na jaře prakticky zastavila příchod uprchlíků do Řecka a do popředí se nyní opět dostala námořní trasa ze severu Afriky k italským břehům. Snížit tento příliv zejména ekonomických migrantů se unie snaží chystanými dohodami, které mají většinu spolupráce s klíčovými africkými zeměmi ze strany EU podmínit právě kooperací při řešení migrace.

Důležitým tématem dnes bude i reforma unijního azylového systému. Slovenské předsednictví chce věc letos posunout alespoň v některých aspektech. Dál totiž trvá nesouhlas části členských zemí nad trvalým mechanismem přerozdělování žadatelů o azyl v případě krizové situace, který do návrhu zapracovala Evropská komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek