Ministři jednali o migraci pro případ selhání březnové dohody

08.11.2016
Euroskop, čtk

Středoevropské státy se připravují na možné selhání migrační dohody EU s Tureckem. O samostatném zajištění vnější hranice EU v pondělí v Rakousku jednali ministři obrany zemí Středoevropské obranné spolupráce (CEDC), jejíž součástí je i Česká republika. Následovat má podobná schůzka i s ministry vnitra a poté již konkrétní akční plán, uvedla rakouská tisková agentura APA.

„Vzhledem k tomu, že dohoda mezi EU a Tureckem je stále křehčí a ukazují se v ní trhliny, chceme být schopni jednat sami,“ řekl rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil. Podle něj přebírá Turecko zpět jen málo uprchlíků, zatímco jejich příliv na řecké ostrovy opět výrazně narůstá.

V případě selhání dohody bude nutné posílit vnější ochranu hranic EU vojenskými, policejními i civilními složkami. Rakousko může podle Doskozila také poskytnout Srbsku 30 nočních dalekohledů a Bulharsku 40 transportních vozidel. Ministři obrany chtějí i písemně požádat EU, aby podpořila finanční potřeby dotčených států.

Doskozil jako současný předseda CEDC svolal do města Fraunkirchen své protějšky z Černé Hory, České republiky, Chorvatska, Maďarska, Makedonie, Polska, Slovenska, Slovinska a Srbska, tedy zemí na takzvané balkánské trase, přes kterou proudí do Evropy uprchlíci z Turecka. Za českou stranu se schůzky zúčastnil náměstek ministra obrany Jakub Landovský. Jednání ministrů obrany má pokračovat ještě v úterý v srbském Sarajevu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek