EU se dle Junckera Británii za brexit mstít nebude

09.11.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie se nehodlá Británii mstít během vyjednávání o jejím odchodu ze společenství evropských států. V úterý to uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Připomněl ale, že Británie nemůže očekávat, že bude moci zůstat součástí jednotného evropského trhu, pokud nezajistí možnost volného pohybu osob mezi oběma stranami.

„Naši britští přátelé by měli vědět, že se Spojeným královstvím chceme mít normální, přátelské vztahy. Nepřipadá v úvahu jít do války nebo s Brity vyjednávat pomstychtivě. Pokud ale Britové opravdu chtějí mít volný přístup na vnitřní trh, musí souhlasit s dodržováním všech jejích (unijních) pravidel, včetně volného pohybu pracovníků,“ řekl Juncker ve svém projevu v Bruggách.

„Evropa by se neměla vzdávat svých zásad, jen aby měla klid ve svých vztazích s našimi britskými přáteli. Evropa je Evropa, a pokud chcete být součástí hlavního výdobytku, vnitřního trhu, každý – včetně Britů – musí dodržovat pravidla,“ citovala Junckera agentura Reuters.

Britská premiérka Theresa Mayová chce proces odchodu Británie z EU zahájit do března příštího roku. Britský soud minulý týden rozhodl, že kabinet k takovému kroku potřebuje souhlas parlamentu. Vláda chce ale v přípravách na brexit navzdory tomu pokračovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek