EU27 potvrdila postup, který bude řídit vyjednávání o brexitu

16.12.2016
Euroskop, čtk

Premiéři a prezidenti 27 zemí EU bez Velké Británie se ve čtvrtek před půlnocí na krátkém neformálním setkání shodli na tom, jak unie procedurálně zareaguje na formální britské oznámení záměru vystoupit z bloku. Novinářům to na noční tiskové konferenci řekl předseda unijních summitů Donald Tusk.

Poté, co si už dopředu představitelé Evropského parlamentu i jeho končící předseda Martin Schulz hlasitě stěžovali, že představa států o podobě jednání příliš umenšuje jejich roli, šéfové států a vlád v noci na dnešek svou představu velmi mírně upravili. Zástupci europarlamentu se nyní budou moci zúčastnit přípravných schůzek diplomatů členských zemí před Evropskou radou, u jednání jako takových ale stejně být nemají.

Závěrečné části večerní diskuse se neúčastnila britská premiérka Theresa Mayová, která už dříve v průběhu večera své kolegy informovala o tom, jak se na jednání Londýn připravuje. Před novináři ve čtvrtek opět potvrdila, že Londýn má v plánu nejdéle dvouletá vyjednávání o odchodu z EU podle unijních smluv spustit do konce března příštího roku.

Potvrzení Barniera jako hlavního vyjednavače za Komisi

Politickou kontrolu nad přípravou brexitu má podle dohody států mít Evropská rada, tedy unijní summit. Rozhovory prakticky povede za pomoci jejího aparátu vyjednavač Evropské komise, někdejší eurokomisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier. Šéf komise Jean-Claude Juncker v noci na dnešek ocenil, že země EU Barnierovo jmenování potvrdily.

Sám Barnier nedávno novinářům řekl, že podle jeho názoru by dohoda mohla být hotova v říjnu 2018 tak, aby se stihla její ratifikace do dvou let od britského oznámení, tedy do března 2019. Výslednou smlouvu jako celek bude muset schválit europarlament, který si už dopředu vybral jako svého vlastního vyjednavače lídra liberální frakce ALDE Guye Verhofstadta.

Čtvrteční schůzka podle Tuska také opět potvrdila principy, které sedmadvacet zemí formulovalo už krátce po červnovém britském rozhodnutí v referendu. Tedy, že Británie bude muset v případě zájmu o přístup na unijní jednotný trh respektovat čtyři s ním spojené svobody, včetně volného pohybu osob. A také to, že do britského oznámení podle článku 50 Lisabonské smlouvy EU s Brity jednat nebude.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek