27.12.2016
Euroskop, čtk

Zájemci o evropské dotace v České republice už mohou žádat o 70 procent z celkové částky na programové období 2014 až 2020, která činí zhruba 648 miliard korun. Jednotlivá ministerstva již vyhlásila 404 výzev za 455,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které má ČTK k dispozici.

Smluvně zajištěno má Česko 11,2 procenta evropských peněz. Jde o přibližně 68,1 miliardy korun. „Jsou to peníze, které ještě příjemce nemusí fyzicky mít. Ale už má v ruce doklad, že je dostane,“ doplnila náměstkyně MMR Olga Letáčková.

Při neplnění určitých cílů, které stanovila Evropská unie do roku 2018, mohou být prostředky přesunuty mezi jednotlivými programy, teoreticky i mezi jednotlivými zeměmi. Tato rezerva činí 38,6 miliardy korun, tedy zhruba šest procent z celkové přidělené částky 648 miliard. Podíl smluvně zajištěných prostředků je tak počítán k hodnotě 609,4 miliardy korun.

„Výzvy vztahujeme k celé částce, protože ta výkonnostní rezerva je objem peněz, který pokud nám zůstane, tak budeme muset do těch výzev dostat. A naopak ty právní akty vážeme jen k té základní alokaci, abychom byli přísnější a raději počítali s tou nižší částkou,“ sdělila ČTK Letáčková již dříve. Podle ní je na tom Česká republika v porovnání s okolními zeměmi podobně. „Rok a půl jsme ztratili vyjednáváním Dohody o partnerství,“ doplnila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek