Sobotka: Pro přebytek rozpočtu bylo klíčové čerpání fondů EU

04.01.2017
Euroskop, čtk

Pro přebytek ve státním rozpočtu za loňský rok byl podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodující úspěch vlády při důsledném dočerpání evropských fondů. K pozitivní bilanci rozpočtu ve výši 61,8 miliardy korun, o které v úterý informovalo ministerstvo financí, přispěl také hospodářský růst či zvýšení zaměstnanosti, uvedl Sobotka na Twitteru. Premiér by chtěl přebytek prioritně využít na odstranění deficitu v tomto roce, na který byl schválen schodek 60 miliard korun.

Pro dosažení přebytku byl rozhodující úspěch vlády při důsledném dočerpání evropských fondů v roce 2015, míní Sobotka. K pozitivní bilanci podle něj vedle příjmů z rozpočtu Evropské unie přispěl i hospodářský růst a zvýšení zaměstnanosti. V letošním roce se chce Sobotka soustředit na čerpání fondů EU a podporu investic zahájením prací na klíčových dopravních stavbách.

Zlepšení stavu veřejných financí je podle Sobotky výsledkem úspěšné prorůstové a proinvestiční politiky vlády. „Vyplatila se daňová opatření, u kterých naše vláda využila předchozí pozitivní slovenskou zkušenost, ať už to byla kontrolní hlášení u DPH, nebo lepší spolupráce policie a daňové správy,“ uvedl Sobotka v prohlášení pro tisk. Rozpočtový přebytek by chtěl premiér prioritně využít na odstranění deficitu v roce 2017.

Přebytek 61,8 miliardy je nejlepší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Schválený rozpočet přitom počítal se schodkem 70 miliard korun. Ministerstvo financí, které vede vicepremiér Andrej Babiš (ANO), za dobrým výsledkem rozpočtu vidí růst daňových příjmů, ekonomický růst i úspory v běžných výdajích a při obsluze státního dluhu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek