Telička: ČR nesmí být v EU černý pasažér

28.02.2017
Euroskop, čtk

Česko nesmí být v Evropské unii černý pasažér, členství pro ni má strategický význam. Na sněmu hnutí ANO to řekl místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (ANO), který zároveň kritizoval i vystupování některých českých ministrů na jednáních v Bruselu.

„Nemůžeme být jako cyklista, který nešlape, a myslet si, že z toho kola dříve nebo později nespadneme,“ řekl Telička. ANO podle něj musí voličům vysvětlovat, jak EU funguje, protože členství přináší Česku v řadě oblastí výhody. Tento postoj hnutí je o to důležitější, že ANO podle Teličky na podzim pravděpodobně bude mít v české politice významnější roli než dosud.

ČR se musí stát hybnou silou, ne jen všechno odmítat

Europoslanec kritizoval přístup některých ministrů k jednáním na evropské úrovni. „Nejsme schopni se stát hybnou silou pozitivní změny. Je to logické, pokud se v Evropské unii někteří politici necítí doma, těžko mohou přispět ke změně. A nechám stranou, že registruji některé členy vlády, kteří dokázali za celou dobu v radě říkat jenom ne, ne, ne, ale s alternativou neuměli přijít,“ prohlásil. Pro ministry za ANO podle Teličky tato kritická slova neplatí.

Telička rovněž uvedl, že českým občanům nemůže být jedno, co se děje jinde v Evropě. „Nemůžeme lidem tvrdit, že chceme zajistit lepší budoucnost, a zároveň se tvářit, že naše bezpečnost končí na naší hranici,“ řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek