Státy EU potvrdily zpřísnění opatření proti terorismu

07.03.2017
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie dnes formálně potvrdily několik právních úprav, které mají pomoci prevenci a boji s terorismem. Jako trestný čin nově klasifikují například cestování do zahraničí s cílem připojit se k teroristické skupině, či jen organizaci podobné cesty. Novinkou budou i přísnější kontroly na vnějších hranicích bloku.

Změny by měly zabránit cestám občanů zemí EU například do Sýrie, kde by se mohli přidat k teroristickým skupinám, a zajistit, že odpovědné úřady budou mít přehled o jejich případném návratu. Mezi nové trestné činy související s terorismem má patřit rovněž účast na výcviku i snaha získat pro teroristický čin nebo skupinu financování.

Země EU teď mají 18 měsíců na to, aby pravidla převedly do vlastních národních zákonů. Věc se netýká Dánska, zatímco Británie a Irsko mohou o účasti rozhodnout.

Na vnějších hranicích budou kontrolováni i občané EU

Přísnější kontroly na vnějších hranicích unie se mají nově týkat všech osob, včetně občanů členských zemí EU při příjezdu i odjezdu ze schengenského prostoru. Platit by mohla zřejmě už od dubna.

Státy však mohou – aby zabránily dopadům na plynulost dopravy – opatření realizovat na pozemních hranicích a v přístavech jen cíleně. Nesmí tím ale ohrozit vnitřní bezpečnost či vnější vztahy unijních zemí. U mezinárodních letišť budou cílené kontroly možné jen po dobu prvních šesti měsíců platnosti nových pravidel, pak musejí být kontrolováni všichni, kdo do unie přicházejí nebo ji opouštějí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek