Euro vyšplhalo na třítýdenní maximum vůči dolaru

21.04.2017
Euroskop, čtk

Euro se ve čtvrtek během obchodování vyšplhalo vůči dolaru až na třítýdenní maximum 1,0777 USD. Na trhu totiž polevily obavy ohledně výsledku francouzských prezidentských voleb. Dolar se v posledních týdnech dostal pod tlak kvůli neuspokojivým údajům o ekonomice Spojených států a pochybnostem ohledně schopnosti amerického prezidenta Donalda Trumpa prosadit plánované daňové a rozpočtové reformy.

Kolem 17:30 SELČ vykazovalo euro vůči dolaru nárůst zhruba půl procenta na 1,0765 USD. Jednotnou evropskou měnu podle analytiků podpořily průzkumy signalizující, že bývalý člen socialistické vlády Emmanuel Macron ve druhém kole francouzských prezidentských voleb snadno porazí kandidátku krajní pravice Marine Le Penovou.

„Trhy se spoléhají na (Macronovu) schopnost vyvést zemi z její mizérie,“ uvedl podle agentury AP analytik Naeem Aslam ze společnosti Think Markets. První kolo prezidentských voleb ve Francii se uskuteční tuto neděli. Předpokládá se, že Macron a Le Penová postoupí do druhého kola, které se bude konat 7. května.

„Výnosy u dluhopisů francouzské vlády mírně klesly. Domnívám se, že to signalizuje určité zmírnění napětí kolem nadcházejících voleb,“ uvedla analytička Sireen Harajliová ze společnosti Mizuho Bank. Varovala však, že výsledek voleb stále zůstává nejistý.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek