ČR má smluvně zajištěno 37,5 % evropských dotací

22.09.2017
Euroskop, čtk

Česká republika měla ke konci srpna smluvně zajištěno 37,5 procenta evropských dotací určených na programové období 2014 až 2020. Jde o 220,1 miliardy korun z celkově přidělených 587,4 miliardy korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které je za evropské dotace zodpovědné, to dnes zveřejnilo na svých stránkách. Jde o peníze, které ještě příjemce nemusí fyzicky mít, ale již má doklad, že je dostane.

„Počátkem roku jsme předvídali takové plnění a jsem velmi ráda, že se naplnilo. Za klíčové považuji, aby na konci roku 2017 bylo 40 procent prostředků programů takzvaně pod smlouvou s příjemci schválených projektů. Některé z ministerstev tuto hranici již překročily, jiné se k ní blíží. Tento krok je klíčovým předpokladem pro úspěšné čerpání v následujících letech,“ řekla ČTK ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

V srpnu přibylo do smluvně zajištěných peněz 21 miliard korun. Nejúspěšnější byl březen s částkou 34,3 miliardy korun. Letos od začátku roku Česko vyčerpalo 133,5 miliardy korun, což je zhruba o polovinu více než za celý rok 2016.

Z jednotlivých operačních programů je na tom nejlépe program Zaměstnanost, který má smluvně zajištěné dvě třetiny z přidělených 55 miliard korun. Naopak nejhůře čerpá operační program Praha – pól růstu s vyčerpanými 14,8 procenta. Program má podpořit například výzkum, technologický rozvoj a inovace nebo boj proti chudobě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek