Irsko možná čekají předčasné volby, může to narušit summit EU

27.11.2017
Euroskop, čtk

Irsko patrně míří k předčasným volbám poté, co opoziční strana podporující menšinovou vládu prosadila na tento týden v parlamentu hlasování o nedůvěře vicepremiérce Frances Fitzgeraldové. Premiér Leo Varadkar se nechal slyšet, že pokud nebude návrh do úterka stažen, bude nucen parlamentní volby uspořádat ještě před Vánoci.

Takový vývoj by podle zástupců Evropské unie zkomplikoval summit lídrů osmadvacítky v polovině prosince, napsala agentura Reuters. Schůzka se bude věnovat nadcházejícímu odchodu Británie z evropského bloku.

Premiér Varadkar na ní má hrát klíčovou roli a sdělit, zda bylo dosaženo dostatečného pokroku ohledně budoucí hranice mezi Severním Irskem a zbytkem ostrova. Dohoda o hranici patří k bodům, jejichž vyřešením Brusel podmiňuje posunutí vyjednávání kolem brexitu do fáze rozhovorů o budoucích obchodních vztazích.

Šéf irské opoziční strany Fianna Fáil Micheál Martin v pátek řekl, že jeho strana vyvolá příští úterý v parlamentu hlasování o nedůvěře vicepremiérce Fitzgeraldové ze strany Fine Gael. Důvodem je její sporný postup v případu policisty, který upozornil na nekalé praktiky uvnitř policie. Martin zdůraznil, že předčasným volbám se lze vyhnout, pokud Fitzgeraldová podá demisi. Vláda ale uvedla, že to se nestane.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek