Ministři financí EU v úterý potvrdí černou listinu daňových rájů

01.12.2017
Euroskop, čtk

Přibližně 20 ekonomik se podle diplomatických zdrojů dostane na černou listinu daňových rájů, kterou v úterý s největší pravděpodobností potvrdí ministři financí Evropské unie. Finální soupis bude výsledkem mnohaměsíční snahy EU dobrat se lepší spolupráce se zeměmi, jejichž pravidla umožňovala evropským firmám i některým občanům platit jen velmi nízké daně.

Kromě samotné černé listiny vzniká také druhá, takzvaná šedá listina. Na ní budou státy, které Evropské unii slíbily, že s ní budou v daňové problematice spolupracovat. Unie bude pečlivě sledovat, zda tyto země své sliby a závazky skutečně plní, řekl dnes novinářům dobře informovaný diplomatický zdroj.

Konečná podoba seznamu není ještě hotová. Státy totiž už řadu měsíců vědí, že jsou ze strany EU prověřována jejich daňová pravidla. Do úterního rána – tedy v zásadě do chvíle těsně před ministerskou schůzkou – mají ještě čas slíbit, že svůj přístup změní a s Evropou začnou spolupracovat. A na poslední chvíli to mnohé z nich skutečně dělají.

Každý stát EU si vybere, jak se k daňovým rájům chovat

U osmi karibských zemí, které letos postihl ničivý hurikán, navíc Evropská unie prověřování jejich daňových pravidel posunula až do února příštího roku.

V EU je daňová problematika svrchovanou věcí členských zemí, státy unie si tak budou moci samy z doporučeného seznamu opatření vybrat, jak se chtějí k daňovým rájům chovat. Diplomaté naznačují například možnost, že by národní daňové úřady pečlivěji prověřovaly společnosti, které v zemích ze seznamu mají své sídlo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek